Ultimata morotskakan

Foto: Alvimann, morguefile.com

Jag undrar fortfarande vem som fick för sig att riva morötter och lägga det i en kaksmet. Det känns liksom... konstigt. Men, det funkar och morotskaka har blivit ett begrepp. Det finns även recept på rödbetskaka och squashkaka och det måste ju provas såklart. Återkommer när det är gjort.

Den här gången lockades jag av namnet "Ultimata morotskakan" i systrarna Eisenmanns bok "Två systrars söta". Den måste självklart provas! Visste ni förresten att många av systrarna Eisenmanns recept finns på recept.nu? Ett tips till alla er som ännu inte har deras underbara böcker.

Ultimata morotskakan

2-3 medelstora morötter eller 2 dl morotspuré
4 dl vetemjöl
3½ dl strösocker
½ tsk salt
1 tsk bikarbonat
1 msk kanel
1 tsk vaniljsocker
1½ dl raps- eller solrosolja
2 ägg
2 dl hackade valnötter
2 dl kokosflingor
1 dl krossad ananas

Glasyr
200 g cream cheese
2-3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form.

Koka morötterna mjuka. Kör sedan till puré i matberedare. Låt svalna.

Blanda de torra ingredienserna. Rör i olja och ägg till en jämn smet. Tillsätt valnötter, kokos, morotspuré och ananas. Rör om ordentligt så att allt blandas väl.

Häll smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 minuter. Kakan är färdig när den släpper från kanterna och en provsticka är torr.

Låt kakan svalna något i formen. Stjälp sedan upp den på galler och låt den kallna under formen. Blanda ihop ingredienserna till glasyren och bred den över kakan.

Mina kommentarer:
Det är ganska ofta jag märker att jag inte läst recepten och när glasyren på denna kaka bara flöt ut till en enda geggamojja, så var min första tanke: "Vad har jag nu missat?" Men jag har nu kontrolläst receptet och det står att man ska stjälpa upp kakan, låta svalna, röra ihop glasyren och breda ut på kakan. Det gick inte att breda ut denna glasyr kan jag berätta. Den flöööt. Nu var den förstås fortfarande god, men jag undrar vad som gick snett. Skulle jag låtit kakan ligga i formen, hällt på glasyren och låtit kakan stå i kylen ett slag? Och varför står det inte så i receptet då? Märkligt. När jag snurrar runt på nätet för att se hur andra gör sin icing på morotskakan ser jag att de flesta har smör i den. Kan systrarna helt enkelt ha missat en ingrediens? Kakan finns inte heller på bild i boken, så jag vet inte hur det är tänkt att den ska se ut. Nåja, kakan var väldans god, och nästa gång ska jag följa det här receptet på icing. Eller så ska jag baka enligt Cake Baker som hävdar att de kan Make The Perfect Carrot Cake.

Kommentarer

 1. Alltså, om jag någon gång någonstans ska baka någonting så är det denna kaka. Eller möjligen Death by choclate.
  Matochbakanalfabeten

  SvaraRadera
 2. Jag kan intyga att denna kaka var mycket god, trots att glasyren flöt ut. Jag hade turen att få behålla det som blev över av kakan efter "kalaset" och kan meddela att glasyren stelnade till sig i kylkåpet. Mums!

  SvaraRadera
 3. Denna kaka var riktigt god kommer jag ihåg:)

  SvaraRadera
 4. jag har inte haft några problem med glasyren. Men jag vispade cream cheesen och florsockret ordentligt och väntade självklart att breda på den på kakan tills kakan var kall.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg