Mjuk kaka med säsongens frukt

Anna Bergenström. Du har säkert hört hennes namn. Hon har varit matguru på DN länge och väl och har skrivit flera underbara kokböcker. Har du inte "Annas mat" i din kokbokhylla, ja då är samlingen inte komplett. Visserligen kan man reta sig på att varje ny bok till åtminstone hälften består av redan publicerade recept som man redan har, möjligen med en liten twist (typ rosmarin istället för timjan), men man får ta det onda med det goda. Böckerna i sig är läckra och inspirerande. Enkla rättframma recept med personliga kommentarer och ibland underbara foton av hennes dotter Fanny Bergenström.

I den lilla boken "Annas kakbok" hittade jag det här receptet. Enkla ingredienser. Enkelt att baka. Gudagott att äta.Mjuk kaka med säsongens frukt

8-10 mogna fina plommon
eller 4 nektariner / persikor
eller 1 liter körsbär
eller 3/4 liter blåbär
eller 3/4 liter hallon
100 g smält smör eller margarin
3 ägg
2½ dl socker
2 dl vetemjöl
(inget bakpulver)
2-3 msk florsocker att pudra över

Gör så här:
Kärna ur plommon och skär dem i fjärdedelar på längden. Eller skala och skiva persikor i tjocka skivor. Eller skär nektariner (som inte skalas) på samma sätt. Eller kärna ur körsbären. Ställ frukten åt sidan.

Smält smör och ställ åt sidan så länge. Smörj (ta lite av det smälta smöret och pensla i formen) och bröa en rund form, ca 22 cm i diameter. Värm ugnen till 175 grader.

Vispa ägg och socker till det pöser. Det tar sin tid, minst 3 minuter med elvisp och uppemot 10 om du vispar för hand. Tillsätt det smälta avsvalnade smöret och rör till sist ner vetemjölet. Rör inte för mycket, du vill ha kvar äggpöset!

Lägg ut frukten eller bären i botten av formen och häll försiktigt smeten över. Grädda ganska långt nere i ugnen i 35-45 minuter.

Låt den färdiggräddade kakan svalna och stjälp den sedan ur sin form så att frukten eller bären kommer överst. Sikta över florsocker, dekorera ev med färska bär och servera. Lite lättvispad grädde eller vaniljvisp är inte fel till servering.

Mina kommentarer:
Följa recept var det ja... Jag smorde bara formen och glömde bröa den. Funkade fin-fint! Formen var lite vidare än 22 cm så jag kortade gräddningstiden till 30 minuter. 1 storköpspaket hallon + 1 storköpspaket blåbär blev alldeles lagom mycket. Och så strösslade jag på ljust muscovadosocker på bären innan jag hällde på smeten, drygt 1 msk skulle jag tro. Väldans namsigt och alla vid bordet tog om av kakan.

Kommentarer

Populära inlägg