Grillade räkor i asieninspirerad marinad
Åh en hel tidning med grillat! Allt om Mats Grillspecial 2009 kom i brevlådan häromsistens. Naturligtvis måste här testas!
Skaldjur är väldigt gott att grilla. Grilla dem bara snabbt på hög värme, annars blir de torra och sega och tråkiga. Vi gjorde på ca 400 g räkor och hade dem som nån slag starter - lite att pilla med i väntan på att resten av det grillade skulle bli färdigt. Räkorna blev väldigt goda och tog slut på nolltid.
Grillade räkor
till 8 personer på buffé
1 kg räkor med skal
1 kruka koriander
1 kruka thaibasilika
1 röd chili
2 vitlöksklyftor
3 msk fisksås
1 lime, pressad saft
½ dl sesamolja
1 krm nymald svartpeppar
Finhacka koriander och basilika. Kärna ur och finhacka chilin. Skala och finhacka vitlöken. Blanda örter, chili och vitlök. Tillsätt fisksås, limesaft och sesamolja. Krydda med svartpeppar.
Halstra räkorna på grillen ca 1 minut på varje sida. Vänd ner räkorna i dressingen och servera genast.
Mina kommentarer:
Det sista stycket förstår jag inte alls. På bilden i tidningen hade räkorna kryddblandningen på sig på grillen... Så vi lät räkorna ligga i marinaden en stund före grillning och grillade dem sedan. Funkade fint.
Koriander är en krydda att älska eller hata. Men man kan lära sig tycka om den, och det har jag gjort. Men det går utmärkt att utesluta koriander om man inte tycker om smaken. Om affären inte har någon thaibasilika, går det bra med vanlig basilika.
Dom var jätte goda....
SvaraRaderaVi har inte testat själva men vi blev bjudna på det i Halmstad. mmmmm