Tid för fläder


Ljuvliga försommartid. Naturen står i full blom. Och då ska man passa på att plocka blommorna. Det är inte förrän på senare år jag lärt mig uppskatta doft och smak av fläder, men nu är det ett måste att göra flädersaft på försommaren. Efter att ha provat igenom en rad varianter på recept är detta favoriten. Det innehåller både vanilj och kanel och just de smakerna gifter sig på ett ljuvligt vis med flädern. Jag har hittat det på Internet och vet inte vem upphovsmannen eller upphovskvinnan är. Men gott blir det och jag sprider det gärna vidare.

Det är väldigt enkelt att göra flädersaft. Man varvar ingredienserna, häller på kokhett vatten och så får det stå i en dryg vecka. Det enda man behöver göra är att röra om en gång om dagen. Det klarar till och med jag av.

Sen använder jag inte något konserveringsmedel utan fryser in saften. Det funkar att frysa in i glasflaskor. Lämna bara lite plats i flaskan för saften utvidgar sig när den fryser. Jag sparar flaskor med skruvkork under året, gärna lite mindre. Det är väldigt trevligt att knyta ett vackert band med en fin etikett om halsen på en flaska och ge bort i present. Ett annat sätt är att frysa in den i gamla glasslådor. Den blir aldrig riktigt stenhård och därför kan man enkelt skopa upp så mycket saft man vill ha, direkt ur frysen. På med lite vatten och voilà! Iskall saft!

Fläderblomssaft med vanilj och kanel
25-30 klasar fläderblommor
2 kg socker
2 liter vatten, kokhett
2 citroner, skivade
80 g citronsyra
1 vaniljstång, kluven och delad
3 kanelstänger, brutna i mindre bitar

Koka upp vattnet. Skölj blomklasarna. Blanda socker och citronsyra. Borsta citronerna i varmt vatten och skiva dem. Klyv vaniljstången och bryt kanelen i mindre bitar. Börja med att lägga hälften av blomklasarna i botten på en hink. Lägg sedan på citronskivorna och ovanpå det blandningen av socker och citronsyra. Lägg också på hälften av kanelstängerna och vaniljstången. Lägg sedan på en omgång till av blomklasar, citronskivor, socker och citronsyra och till sist kanel och vanilj. Häll över det kokta vattnet. Sätt en plåt över hinken med en tyngd på. Låt stå till nästa dag.

Nu ska du röra om i saften två gånger om dagen i åtta till tio dagar. Låt saften stå svalt om det går.

Sila saften och häll den på rengjorda flaskor eller i en tom glassbytta.

Servera iskall utspädd med vatten till smak efter behag. Lägg gärna i en bit skivad citron och isbitar.


Variant med rabarber
Jag läste någonstans att man kunde byta ut citronerna i vilket fläderblomssaftsrecept som helst mot 2-3 rabarberstänger i mindre bitar. Det bara måste jag ju prova. Så jag tjongade i rabarber och kryddade med kanel. Jag hade ingen vaniljstång, men i kylen låg en bit färsk ingefära. Den fick följa med ner i saftblandningen istället. Återkommer med besked om hur det blev - flipp eller flopp.


Eftersom barnen fullkomligen älskar Kiviks "Årets skörd. Fläderdryck med jordgubb" så får jag ju prova ytterligare ett recept i år (mamma hade ju plockat en stor kasse med fläder!). Ytterligare ett oprövat recept alltså. Nåjja, ni får leva med det. Lovar att uppdatera inlägget när jag provsmakat.

Fläderblomssaft med jordgubb
2 liter jordgubbar
20 fläderblommor
1 citron
30 citronsyra
2 liter vatten
2 liter socker (nästan 2 kg)
2 krm natriumbensoat

Lägg de sköljda och rensade jordgubbarna tillsammans med fläderblommorna i en hink. Tvätta citronen väl och skär i skivor och lägg dem i hinken. Strö över citronsyran.

Koka upp vatten och socker till en lag som hälls kokhet över bären i hinken. Låt blandningen kallna. Täck hinken och ställ kylskåpskallt i fem dygn.

Sila av bärmassan. Rör ut konserveringsmedlet i lite av saften och rör därefter ner det i resten av saften. Fyll saften på kalla, väl rengjorda flaskor.

Det går utmärkt att frysa saften om man inte fyller flaskorna ända upp.

Tips: Häll några cl outspädd saft i botten på ett vackert glas och toppa med vitt vin alt mousserande vin. Lägg i en jordgubbe.

(Brasklapp Om du tycker att det är konstiga styckeindelningar och ibland för lite avstånd mellan styckena så beror det på att jag verkligen inte är överens med bloggers redigeringsverktyg. Inte överens alls. )

Kommentarer

  1. Hej Maria,
    vilken fin blogg och vilka riska och finfina flädertips.
    En fråga: Har du varit med om att din saft blivit besk?
    Om så beror det på fläderklasarnas stjälkar, på citronerna eller på att man inte "skållat" fläder+citroner ordentligt (=för kall sockerlag/vatten)?
    Jag är lite förbluffad eftersom jag gjort fläderblomssaft många gånger tidigare, men denna gången fick det en liten bismak av beska i sig.
    Tacksam för svar,
    Filosofiska A

    SvaraRadera
  2. Hej Filosofiskaaktiviteter, nej jag har aldrig varit med om att få besk flädersaft. Hm, ja vad kan det bero på? Jag kokar ju inte min saft som du ser. Det uppenbara jag tänker är att du har valt citroner med tjockt skal och därmed mycket av det vita - och det är ju beskt. Ledsen att jag inte kan ge några bättre svar än så.

    SvaraRadera
  3. Tack för bra svar. Jag misstänker också att det kan vara det vita på citronerna som är boven i detta beska drama. : ) Märkligt bara att det inte hänt mig tidigare. Imorgon testar jag på nytt.
    Hur blev din saft med rabarber och ingefära? Var det gott?

    SvaraRadera
  4. Den misslyckades och jag fick mögel i den :( Ska prova igen.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg