Asatiskt nötkött med vermicelli

Det var nittiotal. Det där med wok var nytt och hett. Jag fick en gjutjärnswok... eller mer en vanlig gryta. Kunde även användas som fonduegryta vill jag minnas. Och då införskaffades "Mat i wok" av Lynn Andersen och vi wokade allt vi kom över. Ett uppslag i den boken är alldeles kladdigt och pappret är lite bubbligt av alla gånger jag spillt på det. Nu är det dags för detta favoritrecept att få hamna på bloggen :)

Det är med dagens ögon sett inte så förfärligt exotiskt. Och smaken är hyfsat mild faktiskt. Men gott! Till och med barnen äter med förtjusning.

Asiatiskt nötkött med vermicelli
4 portioner

Obs! Marineringstid på 30 minuter

500 g nötkött, innanlår, i tunna strimlor
175 g vermicelli (tunna glasnudlar)
4 msk neutral olja
1 liten lök i tunna skivor
1 liten morot i tunna skivor
250 g broccoli i små buketter
½ röd paprika i tunna strimlor
2 msk finhackad färsk ingefära
4 finhackade vitlöksklyftor

Marinad
1 msk sojasås
2 msk torr sherry eller torrt vitt vin
½ msk socker
nymalen svartpeppar

Sås
2½ dl hönsbuljong
2 msk maizena
2 msk kallt vatten
½ msk chilisås (asiatisk)
1 msk pressad citron
1½ msk socker
1 msk sojasås

Skär köttet i strimlor och blanda ingredienserna till marinaden. Lägg köttet i marinaden och blanda om. Låt stå i 30 minuter.

När man väl börjar woka går det fort. Förbered allt innan du sätter igång!

Skär upp lök, morot och paprika i fina strimlor. Dela broccolin i små buketter. Hacka ingefära och vitlök.

Blanda ihop såsen. (Det går att ta kallt vatten och smula i en hönsbuljongtärning. Har du varm buljong så vänta med maizenan.)

Koka vermicelli i mycket vatten enligt anvisningarna på förpackningen, vanligtvis 3 minuter. Sila av och lägg upp den kokta vermicellin på ett stort uppläggningsfat.( Om trådarna var långa så skär ett par snitt i dem med en vass kniv, annars blir det svårt att ta åt sig av maten.) Lägg aluminiumfolie över för att hålla värmen.

Hetta upp wokpannan med olja i botten. Woka morot, lök, broccoli och paprika under omrörning. Woka gärna i omgångar, så att woken inte kyls ner av ingredienserna. Det ska vara hett!

Häll de nywokade grönsakerna över den kokta vermicellin och täck med folie igen.

Hetta upp woken, häll i olja och woka köttet. Marinaden kan hänga med. Woka tillsammans med vitlöken och ingefäran. Även här är det bra att woka i omgångar om du har en liten wok.

Lägg köttet ovanpå grönsakerna på uppläggningsfatet. På med folien igen för att hålla värmen.

Hetta upp woken, vispa runt din såsblandning om du haft i maizenan, den har sjunkit till botten på skålen. (Hade du varm buljong så häll i såsblandningen, blanda sedan maizena och vatten och vispa i såsen. ) Rör om tills såsen tjocknat.

Häll såsen över köttet på uppläggningsfatet.

Servera genast.

Mina kommentarer: Jag brukar ha mindre mängd maizena och lite mer soja för jag tycker såsen blir lite för tjock i originalreceptet. Jag gör den bara lite lagom simmig så att den rinner ner över köttet ner genom grönsakerna och ner i vermicellin. Vermicellin behöver såsen för att det ska smaka något.

Asiatisk chilisås är mer värd namnet än den ketchupaktiga chilisås vi är vana vid. Om du inte har asiatisk chilisås så ta vanlig och hotta upp med någon slags chilikrydda - Tabasco, sambal oelek, cayennepeppar - så att det blir så starkt som du vill ha det. Minns att chilins styrka kommer fram när man hettat upp den...

Kommentarer

Populära inlägg