Ugnsbakade rödbetor med sås på rostad vitlök

I vår familj är det smått slagsmål om vitlöksklyftorna som legat med potatisen i ugnen. Alla älskar rostad vitlök. Så när jag hittade en sås som baseras på just rostad vitlök så lät det ju riktigt gott. Och det var gott! Yngsta dottern log saligt efter första smakprovet och utnämnde den raskt till favoritsås.

Såsen smakade utmärkt tillsammans med grillad lammrostbiff och ugnsbakade rödbetor. Men den gör sig säkert i andra sällskap också. Båda recepten är hämtade ur boken "Gott till grillat".

Ugnsbakad lök och rödbeta
4 portioner

6-8 rödbetor
4 rödlökar
ca 1 dl olivolja
rivet skal och saft av 1 citron
salt och peppar

Skär av blast och topp på rödbetorna och koka i lättsaltat vatten 20 minuter. Spola av och dra skalet av de kokta rödbetorna. Skala rödlökarna. Skär både rödbetor och rödlök i klyftor. Lägg i en ugnsfast form, ringla olja över, krydda med citronskal och citronsaft. Salta och peppra. Baka i ugn i 200 grader C i ca 35 minuter. Servera till en grillad köttbit.

Sås på rostad vitlök
4 portioner

8-10 vitlöksklyftor
2 äggulor
2 msk olivolja
2 dl rapsolja
rivet skal från 1 lime
1 msk saft från lime
salt och peppar

Vänd vitlöksklyftorna i lite olivolja och lägg i en stekpanna eller ugnsfast form. Rosta i ugnen på 200 grader C i 10 minuter. De ska inte bli brända, bara härligt mjuka och smått gyllenbruna.

Skala vitlökarna och mixa det mjuka innehållet tillsammans med äggulor och olivolja. Tillsätt rapsoljan i en smal stråle medan du mixar så att det pöser upp som en majonäs. Smaksätt med skal och saft från lime, samt salt och peppar.

Mina kommentarer: Sätt in vitlöken i ugnen samtidigt som rödbetorna. Du hinner då göra såsen tills grönsakerna är klara.

Kommentarer

  1. Det är nästan ett mysterium hur ugnsrostad vitlök kan bli så gott. Din kombination av rödbetor och citron låter som en succé!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg