Polentakaka med citron

LänkDen här kakan hittade jag på Nigella Lawsons sida där den heter Lemon Polenta Cake. Jag översätter den helt själv, så det kan bli tokigt om jag missförstått nåt. Om du är noggrann och läser på bakpulvret (kan tydligen innehålla mjöl!?!) ordentligt kan du bjuda en vän med celiaki (glutenintolerans) på den här kakan. Den är mycket god och skäms inte för sig, så hela sällskapet kan njuta av den. Friskt syrlig med en lite bitig konsistens. Servera på fat med sked, för den håller inte ihop som en vanlig sockerkaka.

Polentakaka med citron

200 g osaltat smör, plus lite att smörja kakformen med
200 g strösocker
200 g skållad skalad och mald mandel
100 g polenta
1½ tesked bakpulver
3 ägg
zest av 2 citroner (spara saften)

Syrup
juice av 2 citroner
125 g florsocker

Sätt ugnen på 180 grader C. Lägg bakplåtspapper i botten på en springform, ca 24 cm i diameter, och smöra både pappret och kanterna på formen.

Vispa smöret vitt och pösigt tillsammans med strösockret. Blanda ihop den malda mandeln med polenta och bakpulver i en annan skål. Blanda i lite av de torra ingredienserna med socker-smör-blandningen. Blanda sedan i ett ägg, lite mer torra ingredienser, nästa ägg osv tills allt är blandat. Blanda i citronzesten och häll över smeten i formen. Sätt in i ugnen i ca 40 minuter.

Kakan är klar när en sticka förblir torr när du stuckit den i mitten av kakan. Kakan har då också börjat släppa kanterna på formen. Ta ut formen och låt svalna på ett galler.

Gör citronsyrup genom att hälla citronsaft och florsocker i en kastrull. Värm på. När sockret är löst är du klar. Stick många små hål i din kaka (som fortfarande är i formen) med tandpetaren eller kakstickan. Häll citronsyrupen över kakan och låt den sugas in medan både kaka och syrup är varma.

Låt kakan svalna innan du lossar den från formen och serverar.

Mina kommentarer: I originalreceptet är Nigellas ingrediensangivelse "fine polenta/corn meal" vilket gjorde mig förvirrad. Polenta är gul, ganska grov. Jag tolkade corn meal som majsmjöl. Men jag har fått lära mig via snälla Anne att det majsmjöl jag tänkte på heter corn flour på engelska. Det ska man alltså inte ha i det här receptet. Nigella syftar på en produkt som är som finare polenta, som är ganska svår att få fatt i här i Sverige. Jag använde vanlig polenta och kakan blev god. .

Sedan var det det här med att mala mandel. Inte äger jag någon mandelkvarn inte. Så jag mixade mandeln så gott det gick och bitarna blev då millimeterstora. Kakan blev alltså lite "grov" i konsistensen, men jag tycker att det blev väldigt gott.

Kommentarer

 1. Åh vilken härlig blogg du har, varför har jag inte hittat hit innan? =D Kan nog inte hjälpa dig med ingredienserna är jag rädd, men jag tycker att kakan ser jättesmaskig ut! Och är den god kan det ju inte ha blivit för fel ;)

  SvaraRadera
 2. Köpte Polenta för ett tag sedan för att jag vill ha ett "komplett" skafferi där jag kan baka nästan vad jag vill utan att handla... lååång mening jag vet ;)

  Men... paketet har stått oöppnat i skafferiet - tills nu när du frestar med det här receptet som måste testas idag! Smaskens!

  SvaraRadera
 3. Nuförtiden kan man hitta både fin polenta och mandelmjöl i butik och då går ju den här kakan att göra väldigt enkelt.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg