Den godaste ugnsrostade potatisen


Ugnsrostade rotsaker är gott och enkelt att göra. Rotsaker, lite olja, salt och peppar, och någon krydda. In i ugnen - klart!

But let's take it to the next level. 

Jag har läst i flera brittiska recept att man ska använda "goose fat" för att få till riktigt krispiga potatisar. Så hittade jag en burk med "Graisse de Canard" - på den burken översatt till ankfett. På andra burkar är det översatt till gåsfett. Förvirrande. Nåja, får du fatt i ank- eller gåsfett så köp!

Det här är en receptskiss utifrån Jamie Olivers recept och det blev väldigt, väldigt gott. Börja i god tid, för det här tar en stund, ungefär två timmar totalt, men är värt väntan.

Den godaste ugnsrostade potatisen

4 portioner

16 potatisar (eller mer om du vill) av mjölig sort
2-3 msk ankfett
salt och peppar
vitlöksklyftor
timjan

Sätt ugnen på 180 grader C. Skala potatisen och koka den i saltat vatten i 7-8 minuter. Potatisen ska precis börjat bli mjuk i kanterna. Häll av i ett durkslag, låt ånga av och skaka runt lite. Det gör att ytterkanten blir lite mosig - och där kan ankfettet göra sitt bästa jobb.

Häll ankfettet i en ugnsfast form. Lägg i den lättkokta potatisen. Det är viktigt att potatisen ligger i ett lager, inte ovanpå varandra. Salta och peppra och rör om så att potatisen får fett på sig runtom. Sätt in i ugnen 40-45 minuter. Nu ska potatisen vara lätt gyllenbrun och klar till ungefär tre fjärdedelar. (Hit kan du förbereda, lägga över plastfolie och ställa i kylen.)

Ta ut formen ur ugnen och rör runt. Krydda med timjan och lägg i hela vitlöksklyftor med skalet på. Ta fram en potatismosare och tryck till alla potatisarna så att de går sönder lite lätt och blir något plattare. Nu ska potatisen in i ugnen igen i hela 40-45 minuter. 

Och ut kommer krispigt gyllenbruna potatisar som frasar när man delar dem. Inuti är potatisen mjuk och fluffig. Kan inte bli mycket bättre faktiskt.

Här får du se Jamie Oliver beskriva sina tre sorters Perfect Roast Potatoes. Vi får väl prova de två andra sorterna också, eller hur?Kommentarer

 1. Hmm. Kan inte påstå att gåsfett låter gott... Har du provat att göra samma procedur med smör?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gåsfett är fantastiskt . Du borde prova .

   Radera
 2. Nej Anneliten, eftersom vi har en mjölkproteinallergiker i familjen så går det inget vidare. Och ankfett/gåsfett är omtalat bästa fettet till det här :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg