Rosendals kryddiga pepparkakor

Ingen jul utan pepparkakor. Vi älskar Eksta pepparkakor, men man ska ju inte fastna i gamla mönster, så jag har bett vänner och bekanta om deras bästa pepparkaksrecept. Har fått en hel drös, och jag vet inte om jag hinner baka igenom alla recept i år, men de sparas kärleksfullt av mig för framtiden. Nu testade vi Rosendals kryddiga pepparkakor och testbakarna låter hälsa att degen smakar ljuvligt :) De är verkligen riktigt kryddiga, men tappar lite bettet efter vändan i ugnen. Receptet innehåller ingen bikarbonat eller bakpulver som en del recept gör, och det ger ganska hårda, mycket knapriga, snudd på knäckiga, kakor. Otroligt goda! Utan att ha bakat igenom alla fådda recept, måste jag nog våga utnämna detta recept till first runner up.

Degen var lite fetkladdig och en i testbakargänget utarbetade raskt en teknik; "Å nej, nu gick den här också sönder när jag skulle lyfta den från bakbordet till plåten! Ånej, ånej... men äh, då äter jag upp den..." Jag sa att degen var god va? ;)

Rosendals kryddiga pepparkakor
ca 350 små eller 175 lite större pepparkakor

4½ dl ljus sirap
300 g mjukt rumsvarmt smör
4½ dl socker
1 ägg
4 tsk nymalda nejlikor
4 tsk nymalen ingefära
4 tsk nystött kardemumma
6 tsk malen kanel
13-15 dl vetemjöl

Koka upp sirapen. Rör om. Låt svalna något. Rör ner socker, ägg, kryddor och det rumstempererade smöret. Tillsätt den mindre mängden mjöl (spara resten till utbakningen). Arbeta väl så att allt blandas ordentligt. Låt vila svalt, men inte kallt, till nästa dag.

Kavla ut degen tunt och ta ut figurer. Lägg dem på smorda plåtar, alt plåtar med bakplåtspapper. Grädda i 180-200 grader C i ca 8 minuter.

Mina kommentarer: Degen är hållbar och kan sparas i minst en vecka, säkert längre, men förvara den inte för kallt för då kan den bli smulig. Läste någonstans att man inte ska bearbeta en pepparkaksdeg för länge, för till skillnad mot jäsdegar vill du här inte dra igång glutenet. Om du lägger utbakade pepparkakor på varma plåtar finns det risk att du får bubbliga pepparkakor. Ha därför många plåtar igång så de hinner svalna. Lägg ut nygräddade pepparkakor på galler så svalnar de snabbare. De är ganska mjuka när de är varma så lyft dem försiktigt.

Kommentarer

 1. vi ska baka pepparkakor med min sambos mormor nästa vecka, det är den bästa dagen på hela julen!

  SvaraRadera
 2. Jag har tänkt så länge på dessa underbart hårda, knäckiga, kryddiga små härligheter, bakade dem varje år när min yngsta dotter var liten och nu har jag nya små bagare här hemma som vill baka. Det är dax att sätta igång, men jag har bara mörk sirap hemma, tror du jag vågar testa det? Jag gör nog ett försök. Har du prövat att byta ut sockret mot brun farin, går det och smakar det bra måntro?
  God helg/ bagar mamman

  SvaraRadera
 3. Ja men prova. Smaken påverkas av farinsockret och den mörka sirapen, men jag tror inte det är till det sämre. Skriv igen och berätta hur det gick! (Och testa gärna våra favoriter Eksta pepparkakor. Jag satte en deg tidigare ikväll inför helgens pepparkaksbak.)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg