Citronrisotto

Risotto har blivit lite av en favorit här hemma. Och här hittade jag ett recept som görs lite annorlunda än vad jag är van vid. Självklart måste det provas. Det är hämtat ur Nigella Lawsons bok "Nigella - kort och gott". I det här receptet görs risotton krämig med hjälp av äggula och grädde. Så ja, det ser lite ut som ris à la Malta, men jag lovar er att det smakar härligt!

Risotto är en ensamrätt i Italien. Själv tycker jag det är trist med en smak hela tiden och äter det istället som tillbehör till något annat, och gärna också med någon slags sallad till. Där får jag medhåll från kocken Tareq, känd från Trädgårdsfredag. När han lagade risotto pratade han om just detta - att det blir tråkigt att äta samma, samma hela måltiden. Så jag är inte ensam :)

Vi brukar äta denna risotto till grillad kyckling, men jag tror det passar både till fisk och sommarens grillat i övrigt. 2½ dl ris + 6 dl buljong (+ 1 dl vitt vin) räcker till 3-4 personer om man serverar det på vårt sätt.

(Fodmap-anpassad variant - scrolla neråt.)

Citronrisotto
2 portioner

2 schalottenlökar
1 stjälk blekselleri
60 osaltat smör
3 dl risottoris - arborio, aviori, eller min favvis; Zetas Carnaroli
1 - 1½ dl oekat vitt vin
1 liter grönsaksbuljong
skal och saft av ½ tvättad citron
rosmarin från 2 små kvistar, repade och finhackade
1 äggula
1 rågad dl riven parmesan, plus lite att strö ovanpå
4 msk vispgrädde
havssalt efter smak
nymald vitpeppar

Lägg schalottenlöken och sellerin i matberedaren och kör tills det är ett finhackat mos. Värm hälften av smöret, all olja, schalottenlök och selleri i en stor kastrull. Fräs blandningen i ca 5 minuter, se till så att det inte fastnar. Häll i riset, rör om så att det täcks av olja och smör. Under tiden värmer du buljongen i en annan kastrull och håller den vid kokpunkten.

Häll över vinet och låt det nästan koka bort under omrörning. Häll en slev buljong i riset och rör tills buljongen har kokat in. Tillsätt en slev till och rör igen. Fortsätt göra så här tills riset är al dente. Du behöver kanske inte all buljong, eller också kanske du behöver tillsätta lite varmt vatten i kastrullen.

Blanda ner citronskal och rosmarin i risotton; vispa äggulan, citronsaften, parmesan, grädde och peppar i en liten skål.

När risotton är klar - när riset är mjukt men fortfarande har lite tuggmotstånd - tar du kastrullen från värmen och tillsätter ägg- och citronblandningen, resten av smöret och salt efter smak. Servera med mer riven parmesan om du vill, smaka av kryddningen och hugg in.

Mina kommentarer: Lagade detta på känn lite grann. Hade inte någon selleri och när riset fräst klart i oljan hällde jag på 1 dl vitt vin som fick koka in innan jag började hälla på buljong. Jag häller på en slev, rör om, lägger på lock och låter sjuda försiktigt på lägsta värmen några minuter. Sen tittar jag till det och om buljongen kokat in häller jag på en slev till. Då hinner man med annat också i köket medan man gör risotton.

Och som vanligt är jag urkass på att läsa hela receptet... och därför hade vi enbart i citronskal och ingen citronsaft. Men det smakade utmärkt ändå! Och jag har fortsatt göra så - jag tar bara i citronskal och ingen citronsaft. Prova dig fram till vad du tycker bäst om.

*** *** ***

FODMAP-anpassad variant


Olivolja med vitlökssmak, köpt eller hemmagjord
15-20 droppar av BellyBalances olja med smak av gul lök om du vill
Det gröna från 2 vårlökar
60 osaltat smör
3 dl risottoris - arborio, aviori, eller min favvis; Zetas Carnaroli
1 - 1½ dl oekat vitt vin
1 liter buljong på vatten plus Bongs kycklingfond
skal och saft av ½ tvättad citron
rosmarin från 2 små kvistar, repade och finhackade
1 äggula
1 rågad dl riven parmesan, plus lite att strö ovanpå
4 msk laktosfri grädde eller Oatly iMat
havssalt efter smak
nymald vitpeppar

Koka upp buljongen och låt den stå och puttra på låg värme. Hetta upp olivoljan (och oljan med smak av gul lök om du har sådan) och fräs riskornen på ganska hög värme. Rör om hela tiden så de inte fastnar. När riskornen börjat bli lite genomskinliga i värmen häller du på vitvinet. Rör om tills vinet nästan kokat bort. Häll på den första sleven buljong. Lägg i den hackade vårlöken (den bränner fast om du börjar med att fräsa den). Häll på en slev till, rör om, sänk värmen och lägg på ett lock. Nu kan du göra annat medan risotton puttrar sakta, men håll dig i närheten av grytan. Med jämna mellanrum, kanske var tredje, var fjärde minut, kollar du så att riset inte kokat torrt. Fyll på med en slev buljong, rör om, låt stå en stund och repetera tills riskornen är al dente.

Blanda äggula, citronzest (och pressad citron om du vill) med grädde och hackad rosmarin. Riv parmesanosten.

När riset är klart tar du det från värmen, rör ner grädd-ägg-blandningen och det mesta av parmesanen. Häll upp, dekorera med parmesan, en citronskiva och en vacker rosmarinkvist.

Osäker på vad som menas med FODMAP? Läs på BellyBalance.se

Kommentarer

  1. Vad roligt att du är med och tävlar! Jag publicerar vinnarna på fredag kväll, så håll utkik! :) Lycka till!
    Och Tack för tipset på chokladkakan "Death by Chocolate", den bara måste jag testa! Kram Daniella - BakeCake

    SvaraRadera
  2. Nu har vi provat _med_ blekselleri och citronsaft. Nästan onödigt god risotto kan jag rapportera.

    SvaraRadera
  3. Detta är vårt absoluta favoritrecept när det kommer till risotto, har fortfarande inte hittat något godare recept!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg