Caesarsallad

Caesarsallad är en väldigt god och somrig sallad. Vi har aldrig champinjoner till, men alltid kyckling och knaperstekt bacon. Av allergiskäl har vi inte parmesanosten i själva dressingen, utan serverar den i tunna flagor. Det blir jättegott det också. Bäst blir det när man grillar kycklingfiléer sådär lagom saftig och skär upp precis före servering. Ett glas rosé till är inte dumt.

Det finns mycket information om denna kända sallad, och vad som stämmer med verkligheten och vad som bättrats på genom åren är svårt att avgöra. Det finns många varianter som säger sig vara "den äkta" Caesarsalladen. Wikipedia försöker reda ut begreppen. Det här receptet hittade jag på lottisen.se och där radas tre varianter upp (men om jag inte är helt blind så är 2an och 3an identiska). Vår absoluta favorit är variant nummer 2. Den första blir snudd på för syrlig tycker vi. Men prova båda två så får du se vad du tycker. Skriv gärna i kommentarerna vilken som är din favorit. Eller om du kanske gör på ett tredje sätt.


Caesarsallad - variant 1

5 vitlöksklyftor
3 dl olivolja
½ limpa dagsgammalt vitt bröd
2 huvuden romansallad
2 ägg
2 cironer
8-10 droppar worcestershiresås
100 g parmesanost
1 burk sardeller (valfritt)
salt, peppar

Lägg vitlöksklyftorna i oljan. Låt stå minst ett dygn. Skär bort skorpan på brödet. Tärna inkråmet halvcentimetertjockt. Vänd tärningarna i vitlöksoljan och värm dem i ugn i 200 grader tills de är krispiga och gyllenbruna.

Riv romansalladen i 4-5 cm stora bitar. Skölj i kallt vatten. Torka av, vira in i handduk och lägg i kylen i 1 timme.

Lägg 2 ägg i kokande vatten. Ta upp dem efter 1 minut och skölj dem kalla. Knäck dem i en skål. Pressa i citronerna, salta och peppra. Finhacka och lägg i sardellerna. Droppa i worcestershiresåsen. Ringla ner 1 dl vitlöksolja. Mixa till en tunn majonäs eller rör samman till en halvsprucken.

Vänd salladen i dressingen. Lägg i krutongerna och riv över osten.

Vill du ha den matigare lägger du till kyckling och bacon som vi gjort på bilden här ovan.

Mina kommentarer: Lite för syrligt och lite för lite "caesar" mot vad man är van vid. Jag balanserade upp syran från citronerna med lite socker.  Varför kokar man ett ägg i en enda minut. Vad är det man är ute efter? Döda salmonella? Någon som vet?


Caesarsallad - variant 2

1 vitlöksklyfta
2 sardellfiléer
saften av en ½ citron
1 äggula
1 msk fransk senap
3 msk vinäger
1 1/4 dl olivolja
3/4 dl riven parmesanost
½ tsk salt
½ krm nymald vitpeppar
2 salladshuvuden, tex romaine-, lollo rosso-, plock- eller ekbladssallad.
100 g champinjoner
4 skivor vitt bröd

Sätt ugnen på 225 grader. Pressa vitlöksklyftan och finfördela sardellfiléerna i matberedare, eller mosa dem med en gaffel i en skål. Tillsätt citronsaft, äggula, senap och vinäger. Blanda samman. Tillsätt olivoljan droppvis när matberedaren är igång, eller under vispning. Blanda ner parmesanosten och smaksätt med salt och peppar. Skär eller riv salladen med fingrarna. Skiva champinjonerna. Skär bort kanterna och tärna brödet. Rosta i den övre delen av ugnen. Blanda dressingen med salladen framför gästerna och strö till sist över brödkrutongerna.

Mina kommentarer: Mer "rätt" smak enligt mig när det är senap i. Fast jag håller mig till romansallat och skippar champinjonerna till förmån för knaperstekt bacon. Och jag brukar göra krutonger i stekpanna med olivolja, Trocomare och italienska örter från Fidde's Payne. Sen har vi alltid grillad kycklingfilé till, så blir det en hel maträtt. Och parmesanen serveras i stora flagor istället för i dressingen av allergiskäl. Så egentligen följer jag knappt receptet *s*

Kommentarer

Populära inlägg