Citronrisotto

Risotto har blivit lite av en favorit här hemma. Och här hittade jag ett recept som görs lite annorlunda än vad jag är van vid. Självklart måste det provas. Det är hämtat ur Nigella Lawsons bok "Nigella - kort och gott". I det här receptet görs risotton krämig med hjälp av äggula och grädde. Så ja, det ser lite ut som ris à la Malta, men jag lovar er att det smakar härligt!

Risotto är en ensamrätt i Italien. Själv tycker jag det är trist med en smak hela tiden och äter det istället som tillbehör till något annat, och gärna också med någon slags sallad till. Där får jag medhåll från kocken Tareq, känd från Trädgårdsfredag. När han lagade risotto pratade han om just detta - att det blir tråkigt att äta samma, samma hela måltiden. Så jag är inte ensam :)

Vi åt det till grillad kyckling, men jag tror det passar både till fisk och sommarens grillat. 2½ dl ris + 6 dl buljong (+ 1 dl vitt vin) räcker till 3-4 personer om man serverar det på vårt sätt.

Citronrisotto
2 portioner

2 schalottenlökar
1 stjälk blekselleri
60 osaltat smör
3 dl risottoris - arborio, aviori, Vialone Nano eller liknande rundkornigt ris
1 liter grönsaksbuljong
skal och saft av ½ tvättad citron
rosmarin från 2 små kvistar, repade och finhackade
1 äggula
1 rågad dl riven parmesan, plus lite att strö ovanpå
4 msk vispgrädde
havssalt efter smak
nymald vitpeppar

Lägg schalottenlöken och sellerin i matberedaren och kör tills det är ett finhackat mos. Värm hälften av smöret, all olja, schalottenlök och selleri i en stor kastrull. Fräs blandningen i ca 5 minuter, se till så att det inte fastnar. Häll i riset, rör om så att det täcks av olja och smör. Under tiden värmer du buljongen i en annan kastrull och håller den vid kokpunkten.

Häll en slev buljong i riset och rör tills buljongen har kokat in. Tillsätt en slev till och rör igen. Fortsätt göra så här tills riset är al dente. Du behöver kanske inte all buljong, eller också kanske du behöver tillsätta lite varmt vatten i kastrullen.

Blanda ner citronskal och rosmarin i risotton; vispa äggulan, citronsaften, parmesan, grädde och peppar i en liten skål.

När risotton är klar - när riset är mjukt men fortfarande har lite tuggmotstånd - tar du kastrullen från värmen och tillsätter ägg- och citronblandningen, resten av smöret och salt efter smak. Servera med mer riven parmesan om du vill, smaka av kryddningen och hugg in.

Mina kommentarer: Lagade detta på känn lite grann. Hade inte någon selleri och när riset fräst klart i oljan hällde jag på 1 dl vitt vin som fick koka in innan jag började hälla på buljong. Jag häller på en slev, rör om, lägger på lock och låter sjuda försiktigt på lägsta värmen några minuter. Sen tittar jag till det och om buljongen kokat in häller jag på en slev till. Då hinner man med annat också i köket medan man gör risotton.

Och som vanligt är jag urkass på att läsa hela receptet... och därför hade vi enbart i citronskal och ingen citronsaft. Men det smakade utmärkt ändå!

Kommentarer

  1. Vad roligt att du är med och tävlar! Jag publicerar vinnarna på fredag kväll, så håll utkik! :) Lycka till!
    Och Tack för tipset på chokladkakan "Death by Chocolate", den bara måste jag testa! Kram Daniella - BakeCake

    SvaraRadera
  2. Nu har vi provat _med_ blekselleri och citronsaft. Nästan onödigt god risotto kan jag rapportera.

    SvaraRadera
  3. Detta är vårt absoluta favoritrecept när det kommer till risotto, har fortfarande inte hittat något godare recept!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg