Rödvinsgrillad rostas med lökspett

Rödvinsgrillad rostas
10 spett
600 g rostas
1 sats rödvinsmarinad
salt och peppar
Skär köttet i 2 cm stora tärningar. Lägg i dubbla plastpåsar och häll på marinaden. Låt marinera i kylen i minst 6 timmar. Ju längre tid köttet får dra i marinaden, desto mörare och godare blir det.
Trä upp köttet på blötlagda träspett. Krydda varje spett med salt och peppar. Grilla dem runt om i 3-5 minuter.
Rödvinsmarinad
En marinad som mörar kött som rostas och innanlår av kött.
½ rödlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 dl rödvin
4 tsk finhackad färsk dragon (eller 2 tsk torkad)
2 tsk finhackad färsk timjan (eller 1 tsk torkad)
1 lagerblad, krossat
1 tsk svartpeppar, grovmalen
Blanda ihop och lägg köttet i marinaden. För att marinaden ska ge bra mörning bör råvaran marinera i minst 6 timmar.
Foliebakade lökspett
10 spett
20 schalottenlökar, skalade
3 purjolökar (ca 500 g)
150 g smör
ca 3/4 dl vitvinsvinäger
1½ dl finskuren gräslök
salt och svartpeppar
Lägg 10 träspett i blöt. Skala schalottenlökarna. Ansa och skär purjolöken i lika stora bitar som schalottenlökarna. Varva lök och purjolök på spetten.
Fördela 2-3 spett på varsitt ark aluminiumfolie. Krydda varje spett med 1 krm salt och ½ krm peppar. Hyvla smöret och fördela på spetten. Droppa över lite vinäger. Vik ihop till paket.
Tillaga lökspetten under lock på grillen i 20-30 minuter. Vik upp folien vid serveringen och garnera med gräslök.
Mina kommentarer: Sex timmars marinering av köttet hanns då rakt inte med, men två timmar räckte bra. Mört och fint kött! Fast på 700 g fick jag då bara ihop sex spett...
Lökspetten körde vi i ugn istället för på indirekt grill. I 200 g i 20 minuter och sedan fick de ligga med köttspetten på glöden och få lite färg. Jättegott! Och jag tog olivolja istället för smör. Nams!
1 sats
Kommentarer
Skicka en kommentar