Rödvinsgrillad rostas med lökspett

Grillspett är gott och kan förberedas. Har man gäster kan man göra många olika sorters spett och låta gästerna själva välja vad de vill ha på tallriken. I Buffé nr 5 2010 hittade jag det här receptet och var ju tvungen att prova. Marinaden doftar ljuvligt medan köttet marineras. När köttet väl var grillat associerade jag till en höstgryta mer än till grillat faktiskt, men tillsammans med lökspetten och en örtsås var det riktigt, riktigt gott.

Rödvinsgrillad rostas
10 spett

600 g rostas
1 sats rödvinsmarinad
salt och peppar

Skär köttet i 2 cm stora tärningar. Lägg i dubbla plastpåsar och häll på marinaden. Låt marinera i kylen i minst 6 timmar. Ju längre tid köttet får dra i marinaden, desto mörare och godare blir det.

Trä upp köttet på blötlagda träspett. Krydda varje spett med salt och peppar. Grilla dem runt om i 3-5 minuter.

Rödvinsmarinad
En marinad som mörar kött som rostas och innanlår av kött.

½ rödlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 dl rödvin
4 tsk finhackad färsk dragon (eller 2 tsk torkad)
2 tsk finhackad färsk timjan (eller 1 tsk torkad)
1 lagerblad, krossat
1 tsk svartpeppar, grovmalen

Blanda ihop och lägg köttet i marinaden. För att marinaden ska ge bra mörning bör råvaran marinera i minst 6 timmar.

Foliebakade lökspett
10 spett

20 schalottenlökar, skalade
3 purjolökar (ca 500 g)
150 g smör
ca 3/4 dl vitvinsvinäger
1½ dl finskuren gräslök
salt och svartpeppar

Lägg 10 träspett i blöt. Skala schalottenlökarna. Ansa och skär purjolöken i lika stora bitar som schalottenlökarna. Varva lök och purjolök på spetten.

Fördela 2-3 spett på varsitt ark aluminiumfolie. Krydda varje spett med 1 krm salt och ½ krm peppar. Hyvla smöret och fördela på spetten. Droppa över lite vinäger. Vik ihop till paket.

Tillaga lökspetten under lock på grillen i 20-30 minuter. Vik upp folien vid serveringen och garnera med gräslök.

Mina kommentarer: Sex timmars marinering av köttet hanns då rakt inte med, men två timmar räckte bra. Mört och fint kött! Fast på 700 g fick jag då bara ihop sex spett...

Lökspetten körde vi i ugn istället för på indirekt grill. I 200 g i 20 minuter och sedan fick de ligga med köttspetten på glöden och få lite färg. Jättegott! Och jag tog olivolja istället för smör. Nams!


1 sats

Kommentarer

Populära inlägg