Knäckig äppelkaka i långpanna


Om man ska ha många gäster, eller om man tänker att när man ändå bakar så kan man göra stor sats för att frysa in, då är långpannebak en kanonidé. Det börjar bli äppeltider och vad är väl bättre med hösten än en riktigt god äppelkaka?

Knäckig äppelkaka
20-30 bitar
2 ägg
4 dl socker
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
300 g smör
3 dl havregryn
5 äpplen
kanel och strösocker
pärlsocker
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och blanda ner havregrynen och låt svälla en stund. Smörj och bröa en långpanna. Skala och skiva äpplena och blanda dem med kanel och strösocker så att alla skivor blir täckta av blandningen. Låt ligga och marinera sig en stund. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner äggsmeten. Tillsätt smörblandningen. Blanda väl. Häll smeten i långpannan och tryck ner äppelskivorna. Strö på pärlsocker. Grädda i 200 grader C i 20-30 minuter - känn med en sticka så kakan är genomgräddad.
Skär upp i rutor och servera med vaniljsås.

Kommentarer

  1. tror det saknas 2 dl mjöl i det här receptet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. För mycket mjöl skulle jag säga så hoppas du var ironisk.

      Radera
  2. Det blir bara en degklump om man följer receptet som det står och inte går det att tycka i de tunna äppelbitarna då i den degklumpen. Hoppas det smakar bättre än det ser ut. Inget jag rekommenderar till första försök på äppelkaka.

    SvaraRadera
  3. Värdelöst recept! Torr som snus! Bjöd tyvärr mina kollegor på den här idag. Van att baka. Det är fel på receptet!

    SvaraRadera
  4. .tyckte den var god, bjöd även mina jobbarkompisar på den, och de tyckte den var jättegod, även familjen gillade den,
    så tummen upp.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg