Skotska scones med kummin och russin
Egentligen ska man väl äta scones till eftermiddagsfikat, men vi brukar faktiskt ha dem till söndagsfrukost. Supergott med ost och en god marmelad till en kopp te när man har hela förmiddagen på sig att äta och läsa tidningen och småprata. Vanliga scones är goda, men de här är snäppet vassare. Lite ovanliga i och med att de innehåller ägg och att smöret smälts. De har hängt med ett tag, för jag ser i mina anteckningar att jag hittat receptet i Femina, nr 10 1994...
Skotska scones med kummin och russin
10-12 stycken
50 g smör
5 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
2 tsk strösocker
1 tsk salt
½ tsk kummin
3/4 dl mjölk
2 ägg
½ dl russin
Smält smöret och låt det svalna. Blanda samman alla torra ingredienser i en skål. Vispa smör, mjölk och ägg och rör ner mjölblandningen tillsammans med russinen till en ganska lös deg. Det är viktigt att arbeta degen så lite som möjligt för att få maximalt luftiga scones.
Kavla ut degen, eller platta ut dem med handflatan, på väl mjölat bakbord till 1½ cm tjocklek. Tag ut runda scones, 6-7 cm i diameter.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader C i ca 12 minuter eller tills de fått en gyllene ton. Servera genast.
Som med alla scones är de inte goda dagen efter. Ska ätas genast.
Kommentarer
Skicka en kommentar