Limepaj med hallon och timjan

Udda smakkombinationer tycker jag är roligt och detta var nog första gången jag såg kombon lime-hallon-timjan i ett recept. Alltså måste det provas! Tack och lov har jag trevliga gäster som står ut med att vara försökskaniner :) Receptet är från Leva & Bos specialupplaga Sommarmat nr 4 2010.

Limepaj med hallon och timjan
8-10 portioner

Pajdeg
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
175 g smält smör

Fyllning
3 ägg
2 dl socker
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 lime, rivet skal och pressad saft
2 msk färsk timjan, hackad
2 dl hallon

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda samman ingredienserna till pajdegen och tryck ut den i en rund form, gärna med avtagbar kant. Nagga i botten med en gaffel. Ställ formen i kylen ca 30 minuter.

Blanda samman ingredienserna till fyllningen. Fyll skalet med fyllningen och grädda i cirka 35 minuter.

Låt kallna. Garnera med hallonen och några timjankvistar.

Mina kommentarer: Hur var det nu Mia Öhrn skrev i sin krönika? Att alla inte kan skriva recept? Stämmer bra i det här fallet. För läs igenom ovanstående. Visst låter det som om man ska ha hallonen till serveringen, och inte i smeten? Men på bilden i tidningen ser man att hallonen visst ska vara i smeten tillsammans med timjan - OCH att man ska ha sparat några hallon till dekoration. Eller så tolkar jag det i alla fall...

Så busenkelt att helt sonika smälta smöret till pajdegen istället för att stå där och klämma ner kallt smör. Gott blev det också - karamelligt och hårt skal och syrligt frisk fyllning.

Kommentarer

  1. Hej! Wow, spännande kombination, hur funkade den? Tänkte passa på att tipsa om en toppengod frukost - lovar att ungarna kommer bli helsålda på att få "glass med kakor" till frukost. ;)
    http://mormorsplommonmarmelad.blogspot.com/2010/07/ompackning-och-en-kick-ass-frukost-till.html

    SvaraRadera
  2. Jodå, kombinationen fungerade. Helt ärligt var timjansmaken inte så väldigt stark :) Man kan nog ösa på ännu mer. Och citrontimjan eller apelsintimjan kan nog göra sig i det här sällskapet.

    Och den där frukosten vill nog mina barn också ha *s* Måste bara köpa lite bananer :)

    SvaraRadera
  3. Ohh, citron/apelsintimjan... där sa du något! =D

    Hmm, jag vet inte riktigt vad man ska ha istället för bumsbollarna... granola kan nog funka, men då blir det ju krispigt och inte sådär kaksegt... men pröva det, det kanske är värsta grejen! Annars är bumsbollar ruskigt lika kokosbollar om de rullas i kokos... eller så kan du ju glömma att berätta vad det är i och bara servera? ;)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg