Senapsrimmad lax med sparris och mynta- & grönärtsås

Lax är barnens favoritfisk och den är ju tacksam att tillaga på allehanda sätt. Och precis som Viveka Lärn skriver i sin kokbok, så var lax lyxmat och torsk vardagsmat när jag var liten. Nu är det tvärtom. Men går man ännu längre tillbaka i historien kan man lära sig att pigor och drängar i laxastan Halmstad tillslut fick inskrivet i sina anställningsavtal att de bara skulle behöva äta lax sex gånger i veckan...

I tidningen Bolaget som man kan plocka åt sig när man är på systemet hittade jag det här receptet. I tidningen får man dessutom tipset att dricka antingen torr champagne, en fyllig och fatlagrad Chardonnay från Bourgogne eller Nya världen eller ett svensk lager öl till rätten.

Senapsrimmad lax med sparris och mynta- & grönärtsås
4 personer

800 g färskpotatis
1 msk rapsolja
8 gröna sparrisar
havssalt och svartpeppar

1 dl små gröna ärter, frysta
2 dl creme fraiche
½ dl färsk mynta
1 msk flytande honung
½ msk cognac
1 knivsudd kayennpeppar
salt

700 g laxfilé med skinn
rimmas i:
3 dl vatten
2 msk salt
3 msk grov fransk senap

Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta och torka potatisen och blanda med rapsolja och havssalt.. Lägg den på en ugnsplåt och rosta i 35 minuter i ugnen. Blanda även sparrisen med olja och salt och lägg med den på plåten de 15 minuterna.

Stavmixa de tinade ärterna med creme fraiche och mynta. Tillsätt honung och cognac. Smaka av med salt och kajennpeppar.

Putsa bort vita hinnor från laxfilén och ta bort alla ben. Snitta skinnet 4-5 gånger med en vass kniv. Vispa rimningslagen så att saltet löser sig med vatten, och vispa sedan i senapen. Låt fisken marinera i 10 minuter.

Torka bort överflödig senapslag, lägg laxen i ett halster och grilla över het glöd 3-5 minuter på var sida. Laxen är godast lättstekt i mitten, innertemperatur 40 grader. Vill man ha den genomstekt kan man öka temperaturen till 50 grader. (Ska fisken köras i grillpanna bör den först penslas med lite olja för att inte fastna.)

Lägg laxen på fat med skinnsidan upp och den rostade potatisen runt. Servera såsen i en skål.

Mina kommentarer: Vi körde vanlig dijonsenap och det smakade utmärkt.

Kommentarer

Populära inlägg