Krossad färskpotatis med salvia och bacon


Kokt färskpotatis med en klick smör och lite salt är en delikatess. Men även här är det roligt med lite ombyte. Och förra sommaren knödde jag ner en salviaplanta i kryddträdgården. En sån där liten vanlig ynklig som man köper i mataffären. När man ser en sån tycker man att det är helt vansinnigt att göra friterade salviablad - hur dyrt skulle det inte bli? Men se, när den fått fäste och börjat breda ut sig... och ta över hela kryddlandet, ja då ter det sig genast mycket mer rimligt att äta enbart salvia. I mängder.

Alltså fastnade jag för det här receptet. Dels skulle det piffa potatisen och dels skulle jag få slösa salvia. Det publicerades i Helsingborgs Dagblad den 4 juli 2010. Passar utmärkt till sommarens grillat.

Krossad färskpotatis med salvia och bacon
4 portioner
1 timme

1 kg färskpotatis
ca 1 dl olivolja
1 paket bacon (140 g)
1 rejäl näve färska salviablad
nymalen svartpeppar
salt

Koka potatisen nästintill mjuk och låt den rinna av. Sprid ut den på en oljad plåt och låt rulla runt lite. Tryck till varje potatis med handflatan och ringla över lite extra olja. Baka i ugnen i 200 grader i ca 20 minuter. Strö över strimlad bacon och salviablad. Ringla på lite extra olja från plåten. Baka i ytterligare 10-20 minuter tills det hela fått fin färg. Strö över lite flingsalt och nymalen svartpeppar. Servera genast.

Mina kommentarer: Det var maken som provade det här receptet och före tillagningen tyckte vi att det var overkill att först koka potatisen nästan klar och sen baka i ugnen i 40 minuter. Men vi förstår varför - annars är det smått omöjligt att krossa potatisarna. *s*

Bacon ska vara knaperstekt. Småsladdrigt grått bacon gör ingen mänska glad. I med baconet från början så det hinner ta ordentligt med färg och bli knaperstekt.

Salvian blir också läckert knaprig i den här rätten - så slösa med salvian!

Kommentarer

Populära inlägg