Eksta pepparkakor, samt deg till pepparkakshus
Det är dags att sätta pepparkaksdegen. Det är inte svårt alls men behöver göras i god tid, för de flesta degar ska vila allt från ett dygn upp till en vecka. Vi har provat oss igenom allehanda olika recept och här är våra favoriter. Ett recept till kakor att äta av och ett recept till att göra hus av. Det första är från Nya Annas mat och det är härligt kryddigt! Men det är ett recept att älska eller hata verkar det som. De som inte gillar Eksta pepparkakor brukar bli saliga över Riddarbageriets recept - de peppisar som jag tycker är smuliga och jolmiga. Husdegsreceptet hittade jag en gång för länge sen på Internet och det går inte att hitta igen. Tur att jag har skrivit upp det! Men synd att jag inte kan uppge upphovsmannen.

Eksta pepparkakor
ca 200 pepparkakor

250 g smör eller margarin
4 dl socker
2 dl ljus sirap
2 dl vatten
2 msk mald kanel
1 msk mald kardemumma (men jag tycker att nystött hel är godare!)
1 msk malda kryddnejlikor
(ingen ingefära)
(½ msk stötta pomeransskal)
1 msk bikarbonat
13 dl vetemjöl + till utbakningen

Mät upp socker, sirap och vatten i en kastrull. Koka upp som hastigast och lyft sedan kastrullen från värmen. Skiva margarinet eller smöret och lägg det i en bunke tillsammans med alla kryddor. Slå på den heta sockerblandningen och låt stå en stund tills smöret eller margarinet smält. Rör om då och då. Låt svalna så att det blir ungefär rumsvarmt.

Blanda mjölet med bikarbonat och rör ner detta i smeten, som blir ganska lös. (Den sväller sedan) Arbeta ihop degen med tex en trägaffel.

Låt degen vila 1-2 dygn i kylskåp innan den bakas ut, antingen övertäckt i sin bunke eller inlagd i en plastpåse.

Kavla ut till tunna kakor (degen är lättkavlad... och god!) och ta ut pepparkaksfigurer med mått. Grädda i 200-225 grader i 4-6 minuter. Passa noga, pepparkakor bränns lätt!

Pepparkaksdeg till husbygge
1 rejält hus + lite smått upptill

150 g smör
5 dl socker
2 dl sirap
2 dl vatten
1 msk kanel
1 msk ingefära
1 msk malda nejlikor
1 msk bikarbonat
17 dl vetemjöl

Smält smöret i en kastrull. Rör samman smör, socker, sirap och vatten. Tillsätt kryddor och bikarbonat. Arbeta in mjölet. Häll ut degen på bakbordet och knåda den till den blir smidig. Sätt in degen i kylskåpet och låt vila över natten.

Baka ut till pepparkakshuset, kavla inte för tunt. Grädda i 250 grader ca 4-5 minuter. Lägg mallen på de gräddade delarna medan de fortfarande är ljumma och skär rent.
I år har jag även provat Annies kryddiga pepparkakor, men vi tyckte de blev för mycket vanliga småkakor och för lite pepparkakor.
Kommentarer

Populära inlägg