Gingravad lax


Jan-Boris Möller har man inte sett så mkt av på sistone. Han var ju väldigt i ropet där ett tag som meste TV-kocken. Han gav ut en bok "Julens goda" som är uppbyggd så att man för varje dag i december lagar en rätt (eller dryck) till julbordet. När julafton kommer är allt klart! Väldigt trevlig idé. Nu är det ju ett i mina ögon väldigt skånskt julbord han bjuder på med tyngdpunkten på kött, kött och kött. Hos oss är det sillen som är det viktigaste. Sen räcker det med skinka och grönkål och sen är det dags för gottebordet :) Men vi har valt ut det göttaste och använder hans bok som inspiration och vägledning när vi planerar vad vi gör när inför julbordet.

En absolut favorit är denna gingravade lax. Vi har provat många olika sorter (basilika, lime, whisky, röksalt mfl) men har kommit fram till att detta är favoriten. Prova!
OBS! Lax som gravas måste frysas först för att ta död på eventuella parasiter och annat läskigt. Använd riktigt salt och inte Seltin.
Gingravad lax
10 personer
1 laxfilé (sida) med skinn
1½ dl enbär
½ dl hel vitpeppar
2 dl strösocker
1 dl salt
1 dl gin
2 dl vatten
Putsa bort fenor mm från laxsidan. Dra bort alla ben med en tång. Lägg hela sidan i en rymlig plastpåse. Krossa enbär och vitpeppar (kan göras i en mixer). Blanda salt och socker med gin och vatten. Häll vätskan ner i plastpåsen och häll ner de krossade kryddorna. Kläm ut luften ur påsen och knyt ihop.
Låt laxen ligga i minst 2 dagar, gärna 3. Vänd den då och då.
När laxen är färdiggravad klipper du upp påsen. Skrapa kryddblandningen av laxen. Ta tillvara spadet som bildats i påsen. Sila ifrån ca 1 dl som du kan pensla på den nyuppskurna laxen. Resten av spadet slänger du.
När det är dags att servera laxen, skär då inte upp mer än vad som går åt, eller låt gästerna själva skära upp så mycket de vill ha.
Laxen håller sig gladeligen upp till en vecka. Den är mycket god på en knäckebrödssmörgås.
Jan-Boris tipsar: Man kan blanda i 1-2 msk rökt te med kryddorna. Detta ger den gravade laxen en lätt rökt smak.

Kommentarer

  1. Kul att du tittade in hos mig! Välkommen tillbaka!:)
    Kanske ska testa gingravning i år. Äter inte sill så gravad lax är mitt substitut:)

    SvaraRadera
  2. Älskar gin gravad lax, inlagd sill, och Janssons frestelse.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg