Grillade marinerade havskräftor


Vi älskar skaldjur i vår familj. Hummer blir det ju nästan aldrig, men den här rätten är baske mig lika god. Eller godare :)

Här i Sverige köper vi ju havskräftorna färdigkokta, så när de kommer så långt som till grillen så handlar det mest om att de ska blir lite varma. Låt aldrig skaldjur koka eller grilla för länge för då blir de sega och tråkiga.

Detta är tänkt som en förrätt. Det sämsta med den som förrätt är att alla tycker att det är så otroligt gott och att allt annat förbleknar i jämförelse.

Det här receptet hittar jag inte i sitt original. Jag höftar alltid och därför är detta mer en receptskiss... Marinaden ska räcka till att alla kräftor får lite kryddor och smaker på sig. De ska inte bada. Istället får man ösa och röra om lite då och då under marineringen.

Grillade marinerade havskräftor
4 personer

8 havskräftor
½ dl god olivolja
½ dl vitt vin
2 hackade vitlöksklyftor
en god knippa dill, finhackad
salt och svartpeppar

Tillbehör:
Svarta oliver
Kantfria rostade brödskivor av vitt bröd
Cornichons

Dela kräftorna på hälften, som man brukar göra med hummer. Lägg i en bunke eller brett fat med höga kanter. Blanda ihop marinaden och häll över. Låt stå minst 30 minuter. Ös och/eller rör runt en eller ett par gånger.

Grilla kräfthalvorna på hög värme helt kort med skalsidan nedåt. Lägg upp på tallrikar, 4 halvor per person, tillsammans med rostat bröd, oliver och cornichons.

Kommentarer

  1. Ser fantastiskt gott ut. Måste verkligen påminna mig själv att äta mera havskräftor :)

    SvaraRadera
  2. Vore bra med lite tidsangivelse.. Hur länge ska kräftorna grillas?

    SvaraRadera
  3. Hej Anonym! "Helt kort" är en tidsangivelse, om än inte i exakta tal :) De ska bara precis bli varma, inte mer. Skaldjur ska aldrig värmas eller varmhållas länge, då blir de sega och tråkiga.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg