Bakad sardellpotatis


Solens mat är ett småputtrigt matprogram där Bo Hagström åker runt i italienska byar och pratar mat. Tyvärr missar jag det alltsomoftast eftersom det sänds redan klockan 20 på kvällen - då har jag fullt upp med att natta barn, plocka undan i köket och allt sånt.

Det här receptet har jag hittat i en tidning, men det lär komma ur någon av de kokböcker som tv-serien gett upphov till.


Bakad sardellpotatis från Monterosso
"Patate ripiene acciughe"

4 personer

4 bakpotatisar
130 g parmesanost
10-15 sardeller
3 msk olivolja
2 apelsiner

Sätt ugnen på 200 grader C. Pricka potatisarna och baka dem i ca 1 timme. Det går också bra att baka i microvågsugn ca 15 minuter på full effekt (men då blir skalet inte lika gott). Vänd dem då efter halva tiden. Om potatisarna är stora kan det ta längre tid.

Halvera potatisarna. Gröp ut innanmätet med en sked och lägg i en skål. Spara potatishalvan. Riv osten och hacka sardellerna. Blanda med potatis och olivolja. Rör till en jämn smet. Fyll potatishalvorna med blandningen och ställ in i ugnen i ca 10 minuter till de får en vacker gyllene färg.
Riv skalet på apelsinerna grovt, gärna med ciseleringsjärn. Koka 5 minuter i lättsaltat vatten. Låt rinna av och strö över de färdigbakade potatishalvorna, gärna tillsammans med något kryddgrönt.
Servera med en god bit kött och en sallad.
Mina kommentarer: Jag provade med citronskal istället och la det i potatisblandningen. Det blev också gott, men nästa gång ska jag bara ta skalet av ½ citron istället för en hel. Citronen tog över lite för mycket.

Kommentarer

  1. Svar : Vi ska äta svampen med Älgstek och potatis ikväll :)

    SvaraRadera
  2. Vad gott det ser ut att vara!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg