Mandelpaj med körsbärVi har gått in i juli månad och de som har körsbärsträd har fullt upp med att ta hand om alla bär. En del löser problemet med att ta hand om alla dignande körsbär på varenda gren genom att bjuda in sina vänner att plocka. Det tackar vi alldeles extra för :)Så vad skulle jag då göra med körsbären? I Allt om Mat (ni märker att jag snöat in på den tidningen ja) hade de häromsistens ett reportage om just körsbär. Och där hittade jag den här pajen.Filodeg är tunna tunna blad av deg gjord på vetemjöl, salt, vatten och olja som man köper färdiga. Resultatet blir krispigt och gott. Filo kan användas både till förrätter, varmrätter och efterrätter. Googla lite ska du se så många förslag du får upp. Här är ett. Någon gång längre fram ska jag lägga upp filocigarrer med fetaost från "Under valnötsträdet". Väldans smarrigt.Mandelpaj med körsbär

8 portioner


200 g filodeg

75 gram smör

200 gram mandelmassa

2 ägg

½ dl mjöl

½ dl mjölk

2½ dl körsbär, bigarråer eller moreller. Gärna syrliga för att bryta av.Tillbehör

creme fraiche eller glass
Sätt ugnen på 175 grader. Sära på filodegsbladen och lägg dem i en pajform, ca 24 cm i diameter, så att de täcker formens botten och kanter.Blanda smör och mandelmassa i en matberedare. Knäck i äggen ett och ett. Blanda i mjölk och mjöl. Kärna ur körsbären. Bred ut mandelsmeten i formen och tryck ner bären i smeten.


Grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter tills pajen fått vacker färg. Låt svalna och servera ljummen med glass eller creme fraiche.Mina kommentarer: Jag hittade inte favoritmandelmassan Örnmassa senast jag handlade, utan tog istället Odense Bakmassa. Skillnaden var enorm. Odenses Bakmassa smakade björnklister, vilket är gott i mindre mängder, men här tog det helt överhanden och hela kakan kändes artificiell.


I vanliga fall brukar man pensla smält smör eller olja mellan lagren av filodeg. Jag ska prova att göra det här också nästa gång. Kakan var väldigt svår att skära, de många lagren i botten smått ogenomträngliga. Kanske skulle det också bli läckert att pensla filodegen på kanterna, antingen med smör eller olja, eller med uppvispat ägg.


När man arrangerat filodegen vackert i kanterna så var det väldigt svårt att inte bryta sönder den spröda degen när man har klumpiga grillvantar på sig.


Kommentarer

  1. Ser helt fantastisk ut! Synd att vi bara fick en handfull körsbär på vårt träd i år!

    SvaraRadera
  2. Vilken fantastisk mandelpaj! Som svar på din fråga, så äts det upp en hel del hemma, eller om jag har gäster på besök. Muffins & sånt fryser jag in & plockar fram då & då, ger bort en del som present också, brukar vara mycket uppskattat!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg