Fattoush


Persisk mat har många härliga smaker och för oss svenskar oväntade ingredienser. Nu är jag ingen expert på det persiska köket, men provar hänfört efter recept jag kommer över. Nigella är ju förstås brittisk, men i hennes kokbok "Nigellas sommarmat" hittade jag ett recept på Fattoush som har blivit lite av en favoritsommarsallad. Frisk, läcker och mycket uppskattad av alla som fått smaka av den. Jag har sett i tidningar hur det är många sallader som kallas för Fattoush, och inte alla har samma ingredienser. Denna är dock min favorit. Persisk eller inte. Prova den till sommarens grillkött - den funkar fint till en bit färdigkryddat från affären :)

Sumak är ett rött bär som är mycket syrligt. Du kan köpa sumak som krydda i invandrarbutiker (jag ääälskar invandrarbutiker!) och jag inbillar mig att det handlar om torkade och malda bär. Bladpersilja säljs vanligtvis i svenska butiker i löjligt små paket, men allt fler butiker, t ex Willy's säljer bladpersilja i stora fång. Utnyttja det! Bladpersilja som sallad är väldigt, väldigt gott!

Fattoush
4 port

2 pitabröd
3 salladslökar
1 slanggurka, skalad och hackad
2 tomater, hackade
1 knippa bladpersilja, hackad
1 knippa mynta, hackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
6-8 msk extra fin jungfruolja
saft av 1 citron
havssalt
½ tsk sumak

Klyv pitabröden så att du får fyra tunna halvor och lägg dem på en plåt. Rosta dem i ugnen i 5 minuter så att de blir knapriga, ta ut dem och ställ dem att svalna. Blanda salladslök, gurka, tomater, persilja och mynta och rör ner vitlöken. Klipp pitabröden i bitar över salladsskålen men lämna några till garnering. Vänd salladen och häll på olja och citronsaft och blanda igen. Salta lite och känn efter om proportionerna mellan olja och citron känns bra. Sätt till lite mer av det ena eller andra om det behövs. Strö på de sparade pitabitarna och den härliga mörkröda sumaken.
Mina kommentarer:
På bilden ser ni att vi hade ingen vårlök hemma så jag tog tunna skivor vanlig gul lök istället och det var jättegott det också. Första gången jag gjorde salladen hade jag ingen sumak, utan använde kryddblandningen Zatarkrydda istället som innehåller sumak. Det blev också väldigt gott - så gott att jag gärna häller på lite Zatar :)


Kommentarer

 1. Gjorde detta igår! Tänkte bara säga att fattoush är libanesisk, inte persisk =D

  SvaraRadera
 2. Ja,det har du rätt i...Jag är från Iran och har aldrig hört talat om Fattoush!Men det ä säkert läckert!!!

  SvaraRadera
 3. Tack! Hm, jag måste kolla vad Nigella skriver i sin bok egentligen. Ni kanske måste rätta henne också :)

  SvaraRadera
 4. Fattoush är super nyttig. Visst den är libanesisk och man ska ösa på med citron och pitabröd ska rostas och hällas över strax tid servering. för det ska knapras i munnen mår man äter. olivoljan ska vara äkta som luktar bi smakar oliver! Baaleh är svår att få väg på i Sverige.

  SvaraRadera
 5. Det funkar säkert med pitabröd men de libaneser som bjöd mig på och lärde mig göra fattoush använde alltid libanesiskt tunnbröd. Willys och Netto brukar sälja Liba-bröd som bakas i Sverige och är ett libanesiskt tunnbröd. Ca 7kr/ paket.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg