Goda drinkar - ett samlingsinlägg
Vi har börjat testa drinkar och gör lite olika varianter som verkar spännande och smakar oss fram. En del är för söta, andra jolmiga och några är jättegoda. I detta blogginlägg skriver jag in favoriterna efter hand. Vi har inte bilder på alla så det blir ett samlingsinlägg med en samlingsbild helt enkelt.
Simple syrup/sockerlag gör du enkelt själv genom att koka upp lika delar socker och vatten. Gör det i förväg och förvara i en flaska i kylen, för den ska vara kall när du blandar drinken. Honungssockerlag gör du på samma sätt men med lika delar honung och vatten.
En del av drinkarna är översatta från amerikanska oz till cl och stämmer kanske inte på millilitern. Men nära nog i alla fall :)
Jamen då kör vi! Här kommer de vi har gillat så här långt. Varje recept ger en drink.
GINBASERADE DRINKAR
2. 2 cl Triple sec
2.2 cl pressad citron
3/4 cl Grenadine
Toppa med sodavatten
Blanda allt utom sodavattnet med is i en shaker och skaka. Sila av i ett glas, toppa med sodavatten och garnera med en skiva (torkad) apelsin.
2 cl vodka
1 cl Lillet Blanc
Citronskal till dekoration
Häll ingredienserna i ett rörglas och fyll det med is. Rör tills drinken är iskall och har fått en balanserad urvattning. Sila upp i ett martiniglas. Garnera med citronskal.
Vill du ha drinken precis som James Bond kan du skaka drinken med is i en shaker istället för att röra om den.
2 cl gin
2 cl maraschinolikör (körsbärslikör)
2 cl grön Chatreuse
2 cl färskpressad citron
Skaka med is och häll upp i ett vackert glas. Garnera med ett maraschinokörsbär om du har sådana.
5 cl gin
2 cl Aperol
2 cl färskpressad apelsin
1 cl färskpressad citron
1-2 barskedar sockerlag
vridet apelsinskal
Blanda ingredienserna i en shaker, häll på is, skaka i 10 sek. Häll upp i vackert glas och vrid en bit apelsinskal över glas och drink så att oljan från skalet faller över drinken. Garnera med apelsinskal.
Aperol Martini
4 cl gin
3 cl Aperol
1.5 cl Noilly Prat
3 cl färskpressad citron
1.5 cl färskpressad apelsin
2 cl sockerlag
is och apelsinskal
Skaka ingredienserna med is och häll i ett vackert glas. Kläm en bit apelsinskal över drinken och dekorera med det.
Gloria
4.5 cl gin
1.5 cl vit torr vermouth, tex Noilly Prat
1.5 cl Campari
1.5 cl Triple sec, tex Cointreau
Skaka med is och häll upp i vackert glas.
Bergamot Negroni
3 cl gin
2 cl Campari
2 cl torr vermouth, typ Noilly Prat eller Carpano Dry
1 cl Italicus
Rör med is och häll i glas med en stor iskub. Pressa apelsinskal ovan drinken.
Redwood Heights
6 cl gin
3 cl röd vermouth
1.5 cl Cynar eller annan carciofo amaro
En gnutta absinth (eller spraya glaset)
1 skak orange bitters by Angostura
tunt skal av apelsin
Kyl gärna glaset. Häll antingen i några droppar absint och snurra runt, alternativt spraya glaset med absint.
Blanda ingredienserna och rör med is.
Häll upp i glaset, vrid apelsinskalet ovanför så att du parfymerar kanterna, och lägg i skalet i glaset som dekor.
Limoncello Drop Martini
2 cl Limoncello
1.5 cl Campari
4.5 cl Gin
2 cl färskpressad citron
1.5 cl sockerlag
Citronskal till garnering.
Skaka med is, häll upp och garnera med citronskal.
Saturn
4.5 cl gin
0.75 cl Falernum likör eller Monins sockerlag
0.75 cl Orgeat mandelsirap
0.75 cl passionsfruktssockerlag (vi använde Passoa likör)
1.5 cl färskpressad citron
Blanda ingredienserna. Häll krossad is i ett högt glas och häll över drinken. Dekorera med en skiva citron och ett maraschinokörsbär.
Don't Give Up The Ship
4.5 cl gin
1.5 söt röd vermouth
1 cl Fernet Branca
1 cl triple sec, tex Cointreau
apelsinskal till dekoration
Skaka med is och häll upp och dekorera med apelsinskal utan det vita. Njut av denna klassiker från 1941.
Jasmine Cocktail
4.5 cl gin
0.75 cl Campari
0.75 cl triple sec, tex Cointreau
2 cl färskpressad citron
Skaka med is och häll upp.
ROMBASERADE DRINKAR
6 cl lätt åldrad column still rom
0.75 cl Luxardo Maraschino körsbärslikör
2 cl grapefruktjuice
2 cl färskpressad lime
1.5 cl sockerlag
Skaka med is och häll upp i ett kylt glas.
4.5 cl ljus rom
2 cl färskpressad citron
1.5 cl sockerlag
4 stänk absint (alt spraya glaset)
1 stänk orange bitters
färskriven muskot till dekor
Skaka med is och häll upp i kylt glas. Riv färsk muskot på toppen. Hämtad ur The Savoy Cocktail Book från 1930.
3 cl ananasjuice
1.5 cl färskpressad lime
1.5 cl sockerlag
Blanda ingredienserna i en shaker, häll på is och skaka 10 sek. Sila av i ett vackert glas. Garnera med en bit lime.
3 cl vit rom
2 cl grön Chatreuse
1.5 cl färskpressad lime
1 cl Falernum likör eller sockerlag från Monin
Skaka med is och servera med en skiva lime.
Wordsmith
2 cl jamaikansk overproofed lagrad rom
2 cl grön Chatreuse
2 cl Maraschino körsbärslikör
2 cl färskpressad lime
Skaka med is och servera. En romvariant av Last Word.
WHISKYBASERADE DRINKAR
6 cl irländsk whiskey
0.75 cl grön Chatreuse
0.75 cl röd vermouth
0.75 cl Falernum likör eller sockerlag från Monin
2 cl bourbon
5 cl rye whisky
1.5 cl gul Chatreuse
1.5 cl röd vermouth
2 stänk angostura bitter
2 stänk orange angostura
Skaka med is och häll upp. Ska erkännas att vi tog grön istället för gul Chatreuse, och nån orange angostura har vi inte. Men drinken blev höstigt god i alla fall.
6 cl irländsk whisky
1.5 cl St Germaine fläderlikör
2 cl färskpressad citron
1 - 1.5 cl sockerlag
Tunna skivor gurka
Skaka med is och häll upp i ett glas med stor isbit och en skiva - eller rulle - gurka.
VODKABASERADE DRINKAR
3 cl fläderlikör, tex St Germaine
Gör espresso som vanligt och för extra oumph lägger du i 1 tsk snabbkaffe och rör om. Ställ i kylen ett par timmar innan du ska göra drinkarna.
Blanda ingredienserna och skaka med is. Häll upp i glas och dekorera med tre kaffebönor.
6 cl vodka
3 cl Aperol
3 cl St Germain fläderlikör
2 cl färskpressad citron
Skaka med is och dekorera med apelsinskal.
Tomatmartini
6 st cocktailtomater, delade
1.5 cl färskpressad citron
0.5 cl champagnevinäger
en liten nypa salt
3 cl torr vermouth
6 cl vodka
Nymalen svartpeppar och tre droppar olivolja
Muddla tomaterna med citron, vinäger och en liten gnutta salt tills du har en blöt sörja. Häll i vermouth och vodka och skaka med is. Sila av genom finmaskig sil ner i ett cocktailglas. Droppa i två-tre droppar god olivolja och dra ett drag med svartpepparkvarnen. Dekorera ev med cocktailtomat.
Varning! Den här smakar som en fräsch tomatsallad och går rätt upp i huvudet :)
TEQUILABASERADE DRINKAR
2 cl mezcal
2 cl Aperol
2 cl Falernum
2 cl färskpressad lime
Skaka med is och servera. Det är mezcalen som gör hela skillnaden. Vi provade att göra den med tequila men det blev inget vidare.
4 cl Tequila Blanco
3/4 cl Campari
2 cl pressad lime
2 cl sockerlag
1.5 cl pressad grapefrukt
Blanda i shaker tillsammans med is, skaka och sila upp i ett glas. Dekorera med skal av apelsin.
4 cl tequila
1.5 cl fläderlikör, tex St Germain
1.5 cl Aperol
1.5 cl färskpressad citron
1.5 cl sockerlag
två stänk angostura bitter
Blanda ingredienserna i en shaker, häll på is, skaka i 10 sek. Häll upp i vackert glas som du kan dekorera med en vacker kant av citron och chili, alt citron och Tajin
Rosé Margarita
4 cl tequila blanco
2 cl triple sec
(2 cl färskpressad lime och lite sockerlag)
Rosévin
is
Fyll ett vinglas eller annat glas med ungefär lika stor kupa till hälften med is. Häll på tequila och triple sec. Och om du vill färskpressad lime och lite sockerlag, men det går fint utan också. Fyll upp med rosévin. Otroligt lättdrucket - men drick försiktigt. Den stiger åt huvudet :) Vi konstaterade att vi tycker det är godare med Puycheric än Mulderbosch i den här drinken.
Smoke Show
5 cl mezcal
0.75 cl grön Chatreuse
0.75 cl Cynar eller annan carciofo amaro
1.5 cl färskpressad citron
1 cl sockerlag
1.5 cl äggvita eller aqua faba
Ev kanel att strö ovanpå
Skaka ingredienserna med is. Vill du få till riktigt skum silar du av isen och skakar en gång till utan is. Häll upp i glas. Dekorera med citronskal eller kanel.
Carajillo
3 cl Tequila
3 cl Licor 43
1.5 cl nybryggd espresso
en gnutta salt.
Skaka ingredienserna två gånger; första gången med is, sila av, skaka utan is, 5-10 sek per omgång. Häll över en stor iskub i ett tumblerglas. Drinken blir härligt skummig.
Rosita
1.5 cl torr vit vermouth
1.5 cl söt röd vermouth
1.5 cl Campari
ett par droppar angostura bitter
4.5 cl Tequila
Skaka med is och servera genast.
KONJAKBASERADE DRINKAR
4 cl cognac
2 cl apelsinlikör/triple sec, tex Cointreau
2 cl färskpressad citron
0.5 cl sockerlag gjord på demerarasocker (vi tog vanlig sockerlag)
Spraya glaset lätt med absint först. Det blir allra godast.
Blanda ingredienserna i en shaker, häll på is, skaka i 10 sek. Häll upp i vackert glas och garnera med apelsinskal.
Alabazam
6 cl konjak
3 cl färskpressad citron
1.5 cl Cointreau (triple sec)
2 cl sockerlag
1 barsked angostura bitter
Skaka med is och sila upp i vackert glas.


Kommentarer
Skicka en kommentar