Proteinknäcke

 



För några år sedan blev "GI-knäcke" och "fröknäcke" stort. De är baserade på majsmjöl och väldigt enkla att baka. Gott blir det också. Detta är en variant av sådant knäcke, men med fokus på att få upp proteinhalten. För vi sägs behöva mer protein för att bli mätta och förhoppningsvis äta färre kalorier och gå ner i vikt. Jag provar den vägen just nu. Och det här knäcket har blivit min bästa kompis.

Jag har utgått från ett recept som jag hittat på nätet och testat mig fram. Här är den blandning jag tycker fungerar bäst.

Kikärtsmjölet ger en lite däven doft medan knäcket gräddas, men är inget du märker av sedan när det är klart. Det låter galet att tjonga i okokt quinoa och okokta linser, men det fungerar! Fast jag har minskat mängden linser jämfört med originalreceptet då min IBS-mage slår bakut annars. Sedan experimenterar jag med att lägga i proteinpulver (rent pulver på ris, pumpakärnor eller hampa, inte sånt där med massa smaker) och havrekli.

Supergott att knapra på som det är eller med en proteinstinn fetaoströra på fetaost och grekisk youghurt, eller varför inte hummus?

Du kan strö över flingsalt och örtkryddor innan du gräddar det, du kan blanda i lättstött fänkål eller kummin i degen, ja du kan mixtra runt precis hur du vill. 


Proteinknäcke

1 plåt

Ingredienser

1 dl majsmjöl (ej att förväxlas med Maizena)
1 dl kikärtsmjöl
½ dl okokta röda linser
½ dl okokt quinoa
½ dl blandade valfria frön; pumpakärnor, solrosfrön, sesamfrön, chiafrön, hirs eller vad du har hemma och tycker är gott. Hackade nötter går säkert också fint för dig som tål det. 
(1 msk icke smaksatt proteinpulver)
(1 msk havrekli)
1 tsk salt
½ tsk bakpulver
0.25 dl rapsolja
3.25 dl kokande vatten

Gör så här

Sätt igång ugnen, 150 C varmluft eller 175C vanlig. Koka upp vattnet.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke och rör om. Häll i rapsoljan och rör om. Höll över det kokande vattnet och rör om ordentligt. Låt stå i fem minuter så att mjölsorterna hinner svälla. 

Lägg ett bakplåtspapper på plåten och spraya ett tunt lager olja. Häll ut den lösa degen på pappret. Spraya ett tunt lager olja på ett bakplåtspapper till och lägg det med den oljade sidan mot degen. Platta till med händerna. Ta en kavel och släta ut degen så tunn som möjligt så att den täcker hela plåten. Lyft av det övre bakplåtspappret. Det kan var lite kladdigt, men fungerar och går att "lappa och laga" om sjok av degen hänger med. 

Sätt in i ugnen ca 30-40 minuter. Titta till det då och då. Det ska vara krispigt och torrt. Då är det klart. 

Bryt i mindre bitar och förvara i en torr burk.

Kommentarer

Populära inlägg