Lax på krämig blomkålsbädd
Grillad lax är fantastiskt gott. Här serverad på krämig blomkålsbädd med grönsaker och pumpafrön. Fin bjudmat som inte är alltför krånglig att få ihop.
Lax på krämig blomkålsbädd
4 portioner
500 g laxfilé med skinn
en god näve pumpafrön
Krämig blomkål
500 g blomkål
200 g skalad potatis
2 schalottenlökar
1 dl lätt creme fraiche eller iFraiche
2 msk smör eller margarin
1 dl finskuren dill
Picklade grönsaker
100 g blomkål
2 små schalottenlökar eller rödlök
1 liten fänkål
2 dl vatten
1 dl strösocker
4 msk ättiksprit 12%
Gör så här:
Tänd grillen.
Gör iordning de picklade grönsakerna. Koka upp lagen med vatten, socker och ättika tills sockret löst upp sig. Plocka blomkål till små buketter alt skiva dem liksom lök och fänkål tung. Lägg grönsakerna i den varma lagen och låt dem svalna där.
Rosta pumpakärnorna gyllene i torr panna.
Skär blomkål och potatis i mindre bitar. Skala och hacka löken. Koka allt i saltat vatten tills det är mjukt. Låt ånga av och mixa med creme fraiche och smör. Smaka av med salt. Vänd ner dillen strax före servering.
Grilla laxen tills den är precis tillagad i mitten och skinnet krispigt och gott. Lägg upp blomkålskrämen på en tallrik och lägg laxen ovanpå. Toppa med picklade grönsaker och strö över rostade pumpafrön.
500 g laxfilé med skinn
en god näve pumpafrön
Krämig blomkål
500 g blomkål
200 g skalad potatis
2 schalottenlökar
1 dl lätt creme fraiche eller iFraiche
2 msk smör eller margarin
1 dl finskuren dill
Picklade grönsaker
100 g blomkål
2 små schalottenlökar eller rödlök
1 liten fänkål
2 dl vatten
1 dl strösocker
4 msk ättiksprit 12%
Gör så här:
Tänd grillen.
Gör iordning de picklade grönsakerna. Koka upp lagen med vatten, socker och ättika tills sockret löst upp sig. Plocka blomkål till små buketter alt skiva dem liksom lök och fänkål tung. Lägg grönsakerna i den varma lagen och låt dem svalna där.
Rosta pumpakärnorna gyllene i torr panna.
Skär blomkål och potatis i mindre bitar. Skala och hacka löken. Koka allt i saltat vatten tills det är mjukt. Låt ånga av och mixa med creme fraiche och smör. Smaka av med salt. Vänd ner dillen strax före servering.
Grilla laxen tills den är precis tillagad i mitten och skinnet krispigt och gott. Lägg upp blomkålskrämen på en tallrik och lägg laxen ovanpå. Toppa med picklade grönsaker och strö över rostade pumpafrön.
Kommentarer
Skicka en kommentar