Varm sellerisallad med linser och hasselnötter



Om du inte har kokböckerna Plenty och Plenty More är det hög tid att införskaffa dem nu. Kocken Ottolenghi har en fantastisk förmåga att blanda smaker och konsistenser på ett sätt som ingen annan. Jag har redan lagt ut flera av hans recept här på bloggen. Konstigt nog inte detta, för det är en varm grönsaksrätt jag återkommer till. Speciellt ena dottern jublar när hon får den här sellerisalladen. Den är mustigt god i smakerna och man kan liksom inte sluta äta. Vi allergianpassar genom att utesluta hasselnötsoljan och servera hasselnötterna vid sidan om. 

Puylinser kan vara lite svåra att få fatt i och ibland har jag använt belugalinser eller små linser som finns i risentas sortiment. 

Varm sellerisallad med linser och hasselnötter

4 portioner

60 g hela hasselnötter (oskalade)
200 g puylinser
7 dl vatten
2 lagerblad
4 kvistar färsk timjan
1 liten rotselleri, ca 650 g, skalad och skuren i centimeterstora tärningar
4 msk olivolja
3 msk hasselnötsolja
3 msk rödvinsvinäger av god kvalitet
4 msk färsk mynta
salt och svartpeppar

Sätt ugnen på 150 grader C. Häll hasselnötterna på en plåt och rosta dem i ugnen i 15 minuter. Låt dem svalna och hacka dem grovt.

Blanda linser, vatten, lagerblad och timjan i en liten kastrull. Koka upp och låt sjuda i 15-20 minuter, tills linserna har mjuknat men fortfarande har tuggmotstånd. Låt rinna av i durkslag.

Koka under tiden rotsellerin i rejält med saltat vatten i 8-12 minuter, tills den börjar mjukna. Låt rinna av.

Blanda de varma linserna (om de får svalna tar de inte upp smakerna lika bra) med olivoljan, 2 matskedar av hasselnötsoljan, vinägern, lite peppar och generöst med salt. Tillsätt rotsellerin och blanda ordentligt. Smaka av.

Om du vill servera rätten varm, rör ner hälften av myntan och hälften av hasselnötterna. Lägg upp på serveringsfat eller i en stor skål och ringla över den resterande hasselnötsoljan. Garnera med resten av myntan och hasselnötterna.

Om du vill servera rätten kall, vänta tills linserna och rotsellerin har svalnat innan du smakar av och eventuellt tillsätter lite mer vinäger. avsluta med hasselnötsolja, mynta och nötter enligt ovan.


Kommentarer

Populära inlägg