Ankbröst med potatis- och fetaquesadilla

Foto: Anders Hansson


Jag måste erkänna: jag har aldrig tillagat ankbröst. Faktiskt inte nu heller, för det var maken som gjorde själva ankbrösten. Jag gjorde quesadillan :)

Anka är väldigt gott. Inte alls som kyckling, mer som nötkött faktiskt. Har du inte provat ännu är det hög tid att du gör det. Hittills har jag bara hittat frusna ankbröst, så man behöver räkna in tid för att tina dem innan tillagning.
Nästan alla recept jag hittat innehåller citrusfrukter eller annan frukt och det beror nog på att ankbröstens smak verkligen framhävs av syran. Citronglazen i det här receptet kändes helt knasigt, men den lyfte verkligen hela rätten.

Receptet är hämtat från vinbanken.se men vi uteslöt sånt som vi är allergiska mot. Det går inte att utläsa hur många portioner receptet gäller, men ett paket ankbröst innehåller två ankbröst som väger ca 700 g och det räcker fint till fyra personer. Om man nöjer sig med en halv quesadilla per person räcker ingredienserna till fyra.


Ankbröst med potatis- och fetaquesadillas


2 ankbröst
salt och svartpeppar

Citronglaze
1 stor citron
50 g strösocker
2 msk balsamvinäger
salt

Potatis- och fetaostquesadilla
4 tortillabröd
250 g kokt mjölig potatis
250 g fetaost
2 msk citronjuice, färsk från citron
1 msk finhackad färsk persilja
1 msk finhackad färsk mynta
½ dl olivolja
salt
olivolja att steka i

Servering
Någon slags grönsallad och ett gott bourgogne.

Gör så här
Värm ugnen till 150 grader.

Skala och koka potatisen. Eftersom du ska mosa den kan du skära ner den i bitar för att korta koktiden. Koka mjuk och häll av kokvattnet.

Citronglaze
Finriv det yttersta skalet av citronen, zesten, och prssa ur all saft. Lägg i en skål. Blanda med balsamvinägern. Häll sockret i en kastrull och karamellisera det till en lätt brun färg. Häll i blandningen av citronzest, citronsaft och vinäger. Det är VARMT och sockret kanske stelnaar av den förhållandevis kalla vätskan. Håll värmen på medel och låt sockret lösa upp sig lite sakta.. Koka i 2 min tills ½ dl återstår. Smaka av med salt.

Ankbrösten
Skär ett rutmöster i ankbröstens fettkappa, salta och peppra. Värm en stekpanna till medelhög temperatur , lägg ner ankbrösten med fettsian nedåt och stek sakta i cirka 4 minuter tills mycket av fettet smält och ytan fått fin färg. Målet är en krispig fettkappa. Lägg ankbrösten med fettkappan uppåt i en ugnsfast form och ställ in i ugnen. Använd helst termometer för att kontrollera att temperaturen kommer upp till 55 grader C. Det tar ca 15 minuter. Ta ut dem och låt dem vila ca 10 minuter innan du skär upp dem.

Potatis- och fetaquesadillas
Mosa potatisen tillsammans med fetaosten. Blanda i olivolja, färskpressad citronjuice och hackade örter. Smaka av med salt. Gör två quesdillas genom att lägga moset mellan tortillabröden. Stek dem knaprigt gyllenbruna i rikligt med olivolja.

Servering
Tranchera ankan. Dela varje quesadilla i fyra delar. Servera med citronglaze, sallad och en bourgogne.

Mina kommentarer: Gör en quesadilla mjölkfri genom att använda riven veganost och Oatlys PåMackan till lagom konsistens.

Jag läste på och Bourgogne / Pinot Noir är tydligen THE WINE att dricka till anka. Vi köpte Bourgogne Cuvée Prestige, Francois Martenot, Pinot Noir (artnr 5361) och det var väldigt gott :)


Kommentarer

Populära inlägg