Rubinröd risotto

Risotto är gott och inte alls så krångligt att göra som många tror. Vi har snöat in på citronrisotto länge och väl, så det var dags att prova något nytt. Jag föll direkt för denna vackert röda risotto som fanns på Anne's blogg. Dock la jag till lite vin och lite mer ris. Det där med att följa ett recept slaviskt är inget för mig.

Jag vet, jag vet, risotto ska ätas som ensamrätt. Det tycker jag är jolmigt och långtråkigt. Som att äta gröt ungefär (jag avskyr gröt). Men tillsammans med en god bit fisk eller kyckling blir det en fantastisk kombination. Kom ihåg att risotton blir stabbig så fort den svalnar, så vill du ha den mjuk i konsistensen så ska den vara snudd på rinnig när du tar den av spisen och börjar röra ner osten.

Rubinröd risotto
4 port som tillbehör

300 gram av ditt favoritrisottoris
4-5 färska rödbetor
2 små gula lökar, i ganska små bitar
2 vitlöksklyftor, finhackade
olivolja och smör
1 dl vitt vin
drygt 1 liter kycklingbuljong
1 tsk honung
2 tsk chipotle paste eller annan chilipasta
200 g bacon
en stor näve riven parmesan

Värm buljongen och håll den varm. Stek baconet krispigt och lägg åt sidan. Hetta upp olja och smör i en gryta på medelvärme och fräs lök och vitlök utan att det tar färg. Häll i riset och fräs vidare under omrörning i någon minut så att riset blir liksom genomskinligt i kanterna. Det ska fortfarande inte ta färg. Tillsätt rödbetorna och fräs ytterligare någon minut. Häll på vinet, fräs och rör tills vinet sugits upp / förångats. Sedan börjar du tillsätta den varma buljongen, lite i taget. Första gången några deciliter. Rör om, lägg på lock, sänk värmen. Sedan tittar du till din risotto med jämna mellanrum. Det får inte bränna och det får inte koka torrt. Tillsätt en skopa buljong, rör om, låt vila, tillsätt en skopa buljong, rör om och så vidare...

När riset är mjukt utan att ha blivit saggigt är risotton klar. Om buljongen inte räcker så långt går det bra att ha lite varmt vatten på lut i vattenkokaren och tillsätta lite till risotton. Dra grytan av värmen och smaka av med honung och chilipaste. Lägg i parmesanosten och rör ner den. Smaka av. Visst smakar det fantastiskt? Servera. Eventuellt med bacon - eller utan om du känner för det.

Mina kommentarer: Som sagt, jag serverar risotto tillsammans med något annat så baconet kändes overkill för mig. Men om man bara ska äta risotton kan jag förstå behovet av något krispigt som kontrast till den mjuka risotton.

Kommentarer

  1. Åh, det ser ju helt underbart gott ut, jag som ÄLSKAR både risotto och rödbetor MÅSTE testa denna variant, YUM! Men ingen bacon för mig inte, nej, nej ;)

    SvaraRadera
  2. Ååa, jag älskar risotto! Och rödbetan ger en så fin färg till allting som den vidrör! Mums!!:D

    SvaraRadera
  3. Det blev jättegott. Och mycket! Jag skar rödbettorna i små små kuber - gissade att jag inte skulle lägga i dem oskalade och hela :-)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg