Glass i kakkorg


Det finns massor av roliga, tokiga, härliga bloggar där ute. Jag surfar runt en hel del och hittar inspiration. På en blogg såg jag hur man använt uppochnervända muffinsformar för att skapa korgar av kakdeg. Läckert! Det ville jag göra!

Men... vilken blogg var det?

Hm, jag letade ett bra tag. Till slut hittade jag faktiskt inlägget, men tänk så besviken jag blev när jag såg att det stod inget om _vilken_ kakdeg man skulle använda. Jag bakar sällan småkakor så jag har inga favvorecept att ta till i lägen som detta. Jag tänker också att vissa kakdegar kanske blir för spröda och spricker... Nåja, jag bläddrade i Två systrars söta och valde att göra en deg ur den. På bilden ser kakorna sprödsega ut. Men, hm, nåja, det blev de nu inte.

Idén är i alla fall kul och jag tänker att den går att utvecklas. Nästa gång ska jag nog prova med nån deg för Chocolate Chip Cookies. Flarn går det säkert också att göra korgar av.

Glass i kakkorg
ca 10 korgar

125 g kylskåpskallt smör
3/4 dl florsocker
2½ dl vetemjöl
½ dl maizena
1 tsk vaniljsocker
en nypa salt.

glass
chokladsås
strössel
färska bär

Värm ugnen till 150 grader.

Kör smör och florsocker i en matberedare. Blanda mjöl, maizena, vaniljsocker och salt och rör ner i smörblandningen. Arbeta snabbt ihop till en smidig deg - överarbeta den inte.

Forma degen till en rulle, ca 6-7 cm i diameter. Täck med plastfolie och låt den ligga i kylskåpet i minst 30 minuter.

Skär degen i tio skivor. Lägg skivorna mellan två ark av plastfolie och kavla ut till ett par mm tjocklek. Lägg en muffinsplåt upp och ner och bred ut din kakdegsrundel över en av muffinsformarna (se bild nedan). Gör likadant med de andra.

Grädda kakorna i ca 20 minuter tills de får en lätt gyllene färg. Ta ut och låt svalna ordentligt innan du försöker lyfta kakkorgarna av muffinsplåten.

Lägg en korg på varje tallrik och fyll med glass precis vid servering. Garnera med chokladsås, strössel och färska bär - eller något annat som du tycker är gott.

Servera genast.

Mina kommentarer: Detta blev mer spröda mördegskakor än tuggsega kakor. Men gott ändå! Inte gick degen ihop inte. Jag fick hälla i någon msk kallt vatten för att få det till en deg.Kommentarer

  1. Vilken rolig idé! Jag har sett det här någonstans förut men inte vetat hur det blev gjort, men nu förstår jag! Så det är bara att vända på muffinsplåten, så smart! Tack för tipset, och för ditt inlägg, de är alltid roliga att läsa <3

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg