Gulasch i Crock Pot

Det tar tid att lära känna sin "potta". Jag har gjort ett par försök utan recept som blivit ok, men inte mer. Det är kryddningen som är svår tycker jag.

Barnen älskar gulaschsoppa, så det borde väl vara ett säkert kort med gulaschgryta tänkte jag. Jag utgick från ett recept i appen Vår Kokbok som visade sig vara ganska ... snällt. Inte den där riktiga mustigheten som jag var ute efter. Delvis kan det bero på att jag bangade på den starka paprikan och tog kanske 1-2 tsk av den och resten vanligt paprikapulver. Men jag tror att det här helt enkelt var en förenklad variant och att det ska till fler kryddor. Barnen åt dock med god aptit och av högreven var det faktiskt inte mycket kvar. Och mina barn brukar inte äta kött...

Nedan skriver jag in receptet som det står i appen där man tillagar i vanlig gryta på spisen, och efter det skriver jag vilka förändringar jag gjorde och hur jag tillagade gulaschen i Crock Poten.

Gulaschgryta
4 personer

500-600 g benfritt nötkött, tex bog, högrev, grytbitar
2-3 msk smör eller margarin
salt och peppar
2-3 gula lökar (ca 400 g)
3 dl vatten
1-2 msk paprikapulver, gärna starkt
1-2 vitlöksklyftor
1 köttbuljongtärning
1-1½ tsk hel brödkummin
2 msk tomatpuré
1 burk hela tomater (400 g)
2 paprikor eller 200 g grillad paprika

Skär köttet i bitar, ca 3x3 cm. Bryn köttet på stark värme i omgångar i rymlig panna med lite av fettet. Salta och peppra. Ta upp köttet och lägg det åt sidan. Skala och skiva löken. Fräs löken i resten av matfettet.

Lägg det brynta köttet i grytan och tillsät vatten, paprikapulver, skalad och pressad vitlök, buljongtärning, stött kummin, tomatpuré och tomater med spad. Koka under lock på svag värme tills köttet är mört och löken sönderkokt, ca 1 tim. Dela, kärna ur och strimla paprikorna och lägg ner dem i grytan de sista 5-7 minuterna. Späd ev med mer vatten. Smaka av med salt och peppar om det behövs.

Servera med ris, gärna fullkorns- eller råris, eller potatis och en blandad sallad. En annan variant är att servera med bröd.

I Crock Pot
Generellt ska man minska på mängden vätska, så jag tog kanske 1 istället för 3 dl vatten. Följ instruktionerna, lägg alla ingredienser i Crock Poten inkl paprikan. Kör på Låg i 8-10 timmar.

Mina kommentarer: Jag lade ihop ingredienserna på morgonen innan vi körde till jobb och skola, så nej, jag stekte inte kött och lök först. Utan ner med tomater, vatten, tomatpuré, buljong, paprikapulver, kummin och rörde om. Sedan ner med lök, paprika och kött och rörde om. På med locket. Sedan var maten klar när vi kom hem efter jobb, skola och aktiviteter. Underbart!Kommentarer

  1. Hej, ska köpa mig en Crock Pot, men den sort jag vill ha finns bara i storlek för 6 personer, har du en mindre Crock Pot eller är det ok med ett 4 pers recept i en gryta för 6 pers? Eller måste jag öka upp vanliga recept? // Eve

    SvaraRadera
  2. Vi har den stora Crock Poten men jag lagar till 4 personer i den. Det kan bli lite för torrt, men oftast går det fint. Så lite mer vätska så ordnar det sig. Och jag har kört köttfärssås till lasagne till 11 personer i den (då var den väldigt full).

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg