Mhammer - kyckling med inlagda citroner

Nä, de där citronerna är inte inlagda. De är färska.

Senaste Allt om Mat innehöll en hel artikel med läckerheter från Marocko. Det fanns massor att prova - men lite för lite tid. I den här rätten ska man ha inlagda citroner, och det ta 2 veckor för dem att bli färdiga. Alltså gjorde jag kycklinggrytan utan de där inlagda citronerna, men med vanliga hederliga färska citroner. Men nu ska jag prova att lägga in. Det låter ju spännande! I tidningen poängteras det att det ska vara ekologiska citroner, då de har tunnare skal.

Hela köket doftar ljuvligt av alla kryddor i den här rätten. Det allra godaste är att använda hela kryddor och själv mortla dem precis när man ska använda dem, men ska det gå fort är ju färdigmalet smidigt såklart.

Mhammer - kyckling med inlagda citroner
8 portioner

2 kycklingar à 1.2 kilo ca
2 tsk salt
4 msk olivolja
2 gula lökar
2 tsk paprikapulver
2 paket saffran à 0.5 gram
1 hel kanelstång
1 tsk krossad kryddpeppar
½ tsk krossad svartpeppar
½ tsk mald kryddnejlika
7 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
1 msk hackad persilja

Tillbehör
2 inlagda citroner, se recept
1 burk gröna oliver med citronfyllning (ca 350 g)

Gör så här
Stycka kycklingarna i åtta bitar vardera. Salta kycklingbitarna och bryn dem i olja i en stekpanna på hög värme tills de fått fin färg. Lägg över i en gryta.

Skala och hacka löken. Fräs löken tillsammans med alla kryddor i 2-3 minuter. Lägg över i grytan. Häll över vattnet och tillsätt buljongtärningar. Låt sjuda under lock ca 30-40 minuter, tills kycklingen är genomkokt.

Skär citronerna i klyftor. Strö persilja över grytan och servera den med citronklyftor och oliver.

Mina kommentarer: Köket doftar ljuvligt av kryddorna, och kycklingen var mycket god. Någon persilja hade jag inte hemma, men det hade säkert gett grytan ett vackert utseende och god smak.


Inlagda citroner

10 minuter + 2 veckor i lag

Här ligger de i sin lag och gottar sig.

1 kilo ekologiska små citroner

Lag
7½ dl vatten
2½ dl vitvinsvinäger
1 dl strösocker
½ dl havssalt

Skölj citronerna noga i ljummet vatten. Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och låt koka upp. Lägg citronerna i en stor, väl rengjord glasburk. Häll den heta lagen över och förslut. Se till att lagen täcker citronerna. Låt citronerna mogna i ca 2 veckor i rumstemperatur innan de serveras. Öppnad burk ska förvaras i kylen.

Mina kommentarer: Svårt att se till att lagen täcker citronerna - de flyter upp! När de är klara smakar de syrligt och friskt, nästan som ... citronmarmelad utan socker. Funkar finfint till grillad kyckling med citronrisotto :)

Kommentarer

  1. Så gott det låter! Själv är jag väldigt förtjust i att använda citron i både maträtter och bakverk!:)

    SvaraRadera
  2. Jag ska lägga in citroner i morgon, har massor i kylen ju! :) Lät underbart gott!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg