Svartvinbärsglögg

Ett av de mer udda julrecepten jag provade 2010 var det här. En hemmagjord glögg som inte liknade någon annan jag smakat. Jag har fortfarande inte bestämt mig för om jag tyckte om den eller inte. Eller jo, den var god. Men väldigt annorlunda.

Receptet hittade jag i Allt om Mats julspecial 2010. Det var kockarna på restaurang Gubbhyllan på Skansen i Stockholm som delade med sig av sina (vansinnes-)glöggar. I samma artikel lockar de med havtorn- och saffransglögg och kryddig nyponglögg.

Glöggen kan drickas som den är - eller spetsas med konjak.

Svartvinbärsglögg
10-15 personer
tid: 40 minuter + 1 dygn i kylen

400 g frysta svarta vinbär
1 liter vatten
1 vaniljstång
1 lime
1 dl strösocker
6 stjärnanis
½ dl honung
ev 1-2 cl konjak per dl glögg

Koka upp vattnet i en kastrull. Lägg i de frysta bären. Låt blandningen sjuda 10 min under lock på lägsta värme. Rör om ett par gånger under tiden.

Sila och tryck den sista saften ur bären med en sked. Samla saften på nytt i en kastrull.

Halvera vaniljstången och skrapa ur fröna. Skölj limen noga i varmt vatten och skär den i skivor. Tillsätt vaniljstång, vaniljfrön, limeskivor, socker, stjärnanis och honung i saften. Rör om och sjud 20 minuter under lock på lägsta värme. Rör om ett par gånger under tiden.

Låt glöggen svalna i rumstemperatur. Sila och kyl den ett dygn före servering. Spara limeskivorna som dekoration.

Värm glöggen före servering. Tillsätt ev konjak och garnera med limeskivorna från koket.

Mina kommentarer: Antingen hade jag limeskivor med ovanligt mkt syra och beska i, eller så blev proportionerna fel när jag dubblade receptet. Limen tog över lite för mycket. Om man inte prompt måste ha limeskivorna som dekoration kan man säkert styra syra och beska lite bättre om man pressar ner limejuicen och tar zest av limen istället, och smakar av efter hand. Jag fick hälla i bra mycket mer socker innan glöggen var drickbar utan att tungan krullade sig.

Kommentarer

  1. Nej, det slår mig när jag läser ditt recept att jag glömde göra svartvinbärsglöggen till i julas. Typiskt också, det hade jag ju gått och tänkt på hela året. :-/

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg