Fiskgryta med tahini

För att underlätta vardagen försöker jag göra färdiga veckomenyer. När jag kommer hem efter en arbetsdag med två trötta skolflickor är det fantastiskt att inte behöva åka till affären och försöka tänka ut kvällsmaten, utan bara titta på listan vad som står på menyn, plocka fram grejorna ur kyl och köksskåp och sno ihop kvällsmaten. Men det innebär ju att jag gjort tänkandet tidigare, typ på söndagen, då jag sätter ihop veckomenyn. Maten ska vara varierad, innehålla fisk, kött, fågel, vara allergianpassad och någorlunda nyttig, prisvärd, och så får ju barnen vara med och önska favoriträtter. Just det senare gör att om de vet att en favoriträtt de själva älskar kommer under veckan, så går det att stå ut med att äta en rätt syrran önskat som man själv inte är så förtjust i. Ett upplägg som har funkat rätt bra.

Men när jag sitter där och försöker hitta på mat tryter ibland inspirationen. Då finns tack och lov en uppsjö av trevliga matbloggar att besöka. På Receptfavoriter finns det till och med hela veckomenyer. Underbart! Här är en rätt jag hittat på den bloggen.

Den blev rätt... blek. Särskilt tillsammans med råris. Så servera gärna en mer färgglad sallad till än vad jag gjorde, så ser det läckrare ut. Fiskgrytan fick betyg från "tumme upp" till "ok" av familjen.

Tahini är en pasta gjord på sesamfrön som används bland annat i hummous. Det går att göra tahini själv, eller köpa färdig på burk. Jag hittade en burk på Coop bland de kravmärkta produkterna i butiken.

Fiskgryta med tahini

4 portioner


600 g fisk (hoki eller torsk)
salt
1½ tsk gurkmeja
2 stora skivade gula lökar
smör
3/4 tsk spiskummin
1 burk kokosmjölk
1½ dl fiskbuljong
2-3 msk tahini (sesamfröpasta)
1½ msk sesamfrö

Gör så här
Skär fisken i portionsbitar, blanda med salt och gurkmeja, låt dra 25-30 minuter.
Stek lök i smör med spiskummnin tills den mjuknat.
Häll i kokosmjölk och buljong och smatsätt med tahini.
Låt koka upp och lägg i fisken, koka till fisken är genomkokt, ca 10 minuter.
Strö på sesamfrön.

Servera med ris och kokt broccoli.

Mina kommentarer: Jag hade ingen gurkmeja hemma, det kanske bidrog till det bleka utseendet. Rätten är mjölkfri om du väljer rätt buljong.

Kommentarer

  1. Hej!

    Nu har jag lagat denna fiskrätt, men det blev mer än fisk-soppa, mycket god!

    Ulla

    SvaraRadera
  2. Jo, den är ju ganska rinnig i konsistensen. Och lite blekgrå i färgen *s*

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg