Apelsinsill

Apelsinsill
1 stor burk/ 8 personer
2 förpackningar 5-minuterssill à 420 g
1 rödlök
1 purjolök
1 apelsin
1 dl färdig inläggningslag med ättika
2 dl vatten
½ dl apelsinkryddat brännvin, tex Rånäs
5 kryddpepparkorn
1 lagerblad
Låt sillen rinna av. Skär den i ca 3 cm breda bitar, lite på snedden. Skala och skiva rödlöken. Skölj, ansa och strimla purjolöken. Varva sill, rödlök och purjo i en skål.
Skölj apelsinen väl i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut juicen. Blanda apelsinjuice och apelsinskal med inläggningslag, vatten, brännvin och kryddor.
Häll lagen över sill och lök. Låt stå kallt i ca 1 dygn.
Mina kommentarer: Inte kunde jag följa receptet exakt. Det krävdes mer lag än vad receptet angav för att täcka sill och lök. Kan bero på att jag hade en låg och vid skål. Jag fyllde på med en apelsin till och mer lag (1-2-3-lag). Rånäs hade jag inte hemma, men väl hemmakryddad snaps med citron och rosmarin. Sillen blev ännu godare efter ett par dagar, då smaken från apelsinskalet framträdde än tydligare.
Kommentarer
Skicka en kommentar