Fiskkakor med kokosgrädde och räkor


"Kan jag få en till?" Jodå, den frågan kom från båda barnen. De tyckte att fiskkakorna var väldigt goda. Ett utmärkt sätt att få i barnen vit fisk alltså. Köket doftade förföriskt av kryddorna redan vid tillagningen. Men observera tillagningstiden - det tog en timme. Varje fiskkaka måste få ligga och bubbla en stund i het olja för att bli så där krispigt frasigt gyllenbrun. Men det var det värt!

Receptet har jag hämtat från bloggen "Om jag var din hemmafru" - en helt underbar matblogg på den likaledes helt underbara matsajten taffel.se. Ett paradis för matnördar helt enkelt.


Fiskkakor med kokosgrädde och räkor
4 portioner
Tid: 1 timme


500 g räkor med skal
300 g vit fiskfilé (hajmal, gös, torsk o dyl)
1 vitlöksklyfta
1 liten bit ingefära
1 röd chilifrukt
1½ dl kokosgrädde
1 äggvita
1 msk asiatisk fisksås
1 nypa salt
ströbröd, gärna panko
olja

Tina, skala och hacka räkorna grovt. Ställ åt sidan. Skala och hacka ingefäran fint. Skala och hacka vitlöken. Kärna ur och finhacka chilin.

Skär fiskfilén i mindre bitar och mixa till slät färs med ingefära, chili, vitlök, kokosgrädde, äggvita, fisksås och salt. Rör sedan ner de hackade räkorna i fiskfärsen.

Trilla den lösa färsen till nätta kakor och rulla dem i ströbröd.

Stek fiskkakorna gyllenbruna och krispiga i rikligt med het neutral olja. Servera med limeklyftor, nudlar eller ris, melon och sallad.

Mina kommentarer: Man kan köpa speciella förpackningar med kokosgrädde, men det går också att köpa en vanlig burk med kokosmjölk. Skaka inte burken, öppna den och skeda ur den tjocka "grädden" som lagt sig överst i burken. Det blir en dryg deciliter. Släng resten, det tunna vattniga.

Mina fiskkakor blev väääldigt lösa. Kanske för att jag valt tinad fryst fisk? Kanske borde jag på något sätt kramat ur vätska ur fiskköttet innan jag lät det gå i mixern. Färsen blev ganska svårhanterlig, men de sista fiskkakorna blev riktigt snygga - när jag fått upp rätta knycken.

Jag snudd på friterade fiskkakorna i centimeter hög olja i en wok. Där låg de och fräste och bubblade ganska länge innan de fick sin fina färg. Och man ska inte lägga ner för många på en gång - oljan ska komma åt att bubbla runt varje fiskkaka, och lägger man ner för många på en gång blir oljan för kall och det blir fetkladdigt istället för krispigt.

Kommentarer

  1. Jag såg Lottas och följde din länk hit - dina ser också goda ut, nu blir jag så hungrig!

    SvaraRadera
  2. Inbjudande uppläggning, nu vill jag också äta fiskkakor. Kanske testar det här receptet nästa gång, vill minnas att de fiskkakor jag lagade senast inte blev så himla bra. Inte heller skulle jag tacka nej till muffinsarna med mandelmassa här nedan. :-)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg