Smörstekt hällefilé med risotto


Ibland blir det inte som man tänkt sig - men bra ändå! Jag hade hittat ett recept på nätet med torskrygg, men väl på plats i fiskbutiken så fanns det inte. Istället föll blicken på hällefilé som jag aldrig provat förut. Och det var ju för väl! Väldans gott! Det är liten hälleflundra, även kallad blåveite, som säljs som hällefilé i Sverige. Har du chansen så prova.Till detta risotto. Den risotto jag blivit serverad som yngre har varit mer av paella-karaktär. Ofta rätt trist och tråkig med torra riskorn och några trötta gråaktiga ärtor. Riktig risotto ska vara krämig och tillagas med kärlek. När jag såg Jamie Oliver göra risotto på tv fick jag inspiration, men det tog bra många försök innan jag fick till det. Riktigt bra blev det först när jag följde de utmärkta instruktionerna på baksidan av Zetas carnarolipaket. Det är det grundreceptet jag utgått från här - och så har jag lagt till mina modifikationer. Färdig risotto ska vara krämig och en aning lös med tydligt tuggmotstånd i riskornen (därför gillar jag carnaroliris bättre än avorioris). Men hur lös och vilken grad av tuggmotstånd är en smaksak.


Med inspiration av ett annat recept knåpade jag sedan ihop en slags basilikaolja att piffa upp det hela med.


Smörstekt hällefilé med risotto
4 portioner


800 - 1000 g hällefilé
1 dl vetemjöl
1 tsk salt
vitpeppar
smör
ett knippe sparris


Risotto
4 schalottenlökar
1 dl olivolja
4 dl carnaorliris eller arborioris (ca 320 g)
ca 2 dl torrt vitt vin
ca 1.3 liter varm buljong
100 g nyriven parmesanost
1 salladslök
en klick smör
salt och nymalen peppar


Basilikaolja
knappt 2 krukor färsk basilika
1 dl god olivolja
½ -1 krossad vitlöksklyfta
örtsalt och peppar


Börja med basilikaoljan. Hacka ihop nästan alla basilikablad fint. Spara några fina toppblad för garnering bara. Blanda med olivolja, vitlök, örtsalt och peppar. Låt stå och dra så att smakerna kommer fram.


Koka upp buljongen till risotton. Den ska vara varm! Hacka lök och finstrimla salladslöken inkl så mycket av det gröna som är fräscht och krispigt. Sen börjar vi med finliret:


SOFFRITTO -Fräs den finhackade löken i rikligt med olivolja utan att den tar färg i en tjockbottnad kastrull. Bränd lök ger risotton besk smak så om det händer är det bara att börja om och fräsa ny lök.


TOSTATURA - Vänd ner riset och höj värmen något och rör tills riset blandat sig väl med löken och känns torrt. Det tar 1-3 minuter beroende på mängden ris. Detta kallas att rosta riset och innebär att risgrynen stärks av oljans hetta samtidigt som fuktigheten minskar. Rostningen gör att riset lättare absorberar buljong och smaker.


EVAPORARE IL VINO - Häll på vinet, rör om och låt det ånga bort helt.


INCORPORARE IL BRODO - Dags att tillsätta den varma buljongen. Den måste vara varm annars avstannar kokningen! Beräkna koktiden för riset från det att du häller på buljongen. Börja med 5-6 dl buljong så att riset täcks med ca 2 cm buljong. Rör sakta tills riset absorberat all buljong, tillsätt sedan 1-2 dl itaget. Sänk värmen något. Risotton ska kolla lugnt och reelbundet och behöver röras om ofta. Det tar ca 17-20 minuter beroende på rissort, kastrullens storlek, buljongens värme med mera.


FINITURA CON FORMAGGIO - Ta bort kastrullen från plattan och blanda ner den färskrivna risotton. Se till att risotton är lös när osten tillsätts, för osten gör risotton fastare och du vill inte servera torrt klister. Om du vill ha det ännu krämigare tillsätter du några matskedar god olivolja, eller som jag gjorde den här gången - smör. Dessutom rörde jag ner salladslök i tunna skivor för krispighet och lite bett i smaken. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt risotton vila ett par minuter under lock innan den serveras på varm tallrik.


Medan du pysslar om risotton kokar du försiktigt sparrisen och håller sedan den varm. Skär fisken i vackra portionsbitar och vänd dem i en blandning av mjöl, salt och vitpeppar. Stek fisken gyllenbrun i rikligt med smör eller annat matfett. Det är viktigt att bara steka så att fisken precis blir klar. Den ska absolut inte stekas för länge!


Lägg upp sparris, fisk och risotto vackert på en tallrik och droppa över basilikaoljan och pynta med dina sparade basilikablad.


Låt dig väl smaka!

Kommentarer

 1. Åh, vi som just pratade om sparris och risotto. Härligt gott! Kul att hitta till din sida, jag kommer tillbaka.

  SvaraRadera
 2. Hällefilé är en fantastisk fisk! Vacker i färgen, god smak och fin konsistens!

  SvaraRadera
 3. Hej!
  härlig blogg jag hittade här!
  Googlade på liten hällefilé och hamnade precis här.
  TackÅbock för recept. Nu vet jag vad jag hur jag ska servera dagens "fiskelycka" (ICA) imorrn :D
  /Susanne

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg