Citronräkor


På nittiotalet upptäckte jag woken och allt gott man kunde göra i en sådan. En av böckerna jag köpte då var "Mat i Wok" av Lynn Andersen på ICA bokförlag. Sen kom småbarnsåren och woken stod där lite förskrämd i ett hörn. Men nu har vi återupptäckt den goda wokade maten - och barnen accepterar den också. Nog så viktigt.

En favorit ur "Mat i wok" är dessa citronräkor. Så enkelt och så gott. Något man svänger ihop när man inte har så mycket tid. Sätt på riset. Förbered räkor, broccoli och sås. Woka och ät sedan genast. Det här är en rätt som absolut inte ska stå och puttra på spisen. Snarare är det så att familjen ska sitta bänkad full av förväntan när räkorna går i woken. Överstekta räkor blir segtrista så håll wokandet kort!

Citronräkor
4 portioner
400 g räkor med skal
200 g broccolibuketter
1 påse (45 g) flagad mandel
Sås:
2 dl vatten
½ tsk rivet citronskal
2 msk pressad citronsaft
4 tsk maizenamjöl
1 hönsbuljongtärning
1 tsk socker
½ tsk torkad basilika
Blanda alla ingredienser till såsen och ställ åt sidan.
Hetta upp en wok över stark värme tills den ryker. Tillsätt oljan och stek broccolin under omrörning ca 3 minuter. Ta upp den.
Lägg i hälften av räkorna och stek under omrörning i 3 minuter. Ta upp dem. Lägg i resten och stek på samma sätt.
Lägg tillbaka räkor och broccoli i wokpannan och för dem åt sidorna. Häll i såsblandningen. Rör om och koka såsen tills den tjocknar. Blanda och strö över mandelflagorna.
Servera genast med kokt ris.
Mina kommentarer: 3 minuter är lite mycket för redan kokta räkor. Låt dem bara precis bli varma skulle jag säga.

Kommentarer

Populära inlägg