Parmesankex


Vad ska vi ha för tilltugg till champagnen? Ja det är ju det ständiga dilemmat på nyårsafton - eller nån annan gång när man har har fest och vill bjuda på något festligt. De här parmesankexen är som mördegskakor med lite sälta. De smälter på tungan och kräver inga tillbehör, men enligt "Bröd från Brunkebergs konditori" kan man också servera dem toppade med tapenade eller färskoströra. Där får vi också rådet att göra dubbel sats för de har en strykande åtgång. Och man kan frysa in rullarna och bara ta fram en halvtimme innan man ska grädda dem... nåt att ha på lut om man får oväntat besök alltså.
Parmesankex
ca 30 kex
100 g färskriven parmesan
120 g vetemjöl
100 g rumstempererat smör
några riv på en muskotnöt
1 nypa cayennepeppar
10 g havssalt
torkade örter eller hackade nötter till garnering
Blanda samtliga ingredienser i en bunke och arbeta ihop dem för hand eller i hushållsmasking till en jämn deg som håller ihop. Om degen verkar torr och smulig kan du tillsätta en matsked vatten eller två.
Ta upp degen på bakbordet och forma två rullar, ca 3 cm i diameter. Rulla dem i torkade kryddor eller hackade nötter, tex timjan, rosmarin eller hackade pinjenötter. Lägg rullarna i kylen i 30 minuter.
Sätt ugnen på 180 grader.
Skär rullarna i tunna skrivor med en vass kniv. Lägg skivorna på plåt täckt med bakplåtspapper och grädda kexen i 7-8 minuter eller tills de fått lite färg.
Förvaras i papperspåse eller burk. Om det blir några över...
Mina kommentarer: De blir väldigt salta om parmesanen är salt, så jag håller nere på saltet lite. Om man glömmer cayennepepparn i degen går det bra att strö lite över kexen innan de sätts in i ugnen *vet*. Jag rullade mina kex i italiensk kryddblandning från Fidde's Payne - det smakade utmärkt. Just den kryddan finns inte på nätet vad jag kan hitta, men burken ser ut som den här.


Kommentarer

  1. Dom här är supergoda, hade tappat bort mitt recept och blev så glad när jag hittade ditt.
    /kerstin

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg