Stekt ris med grönsaker



Å ena sidan kan man koka ris med lite salt och så är det klart. Å andra sidan kan man göra det lite roligare än så. På bloggen finns redan två favoriter; Persiskt örtris och Saffransris med berberisbär.
Här kommer en variant till som är lätt att göra och väldigt god i all sin enkelhet. Receptet är hämtat från boken "Maten från min by" av Janesh Vaidya. Recepten har sitt ursprung i indisk matlagning och kokboken är ayurvedisk. Detta ska vara ett recept för dig som är Vata. Jag vet inte vad jag är, men riset är gott och går enkelt att göra om till låg-FODMAP.

Vi har ätit det tillsammans med både kött och fisk, och det har en god smak trots att det inte innehåller så mycket kryddor. Det funkar fint med frusna haricot verts här. Haricot verts kan vara jordens tråkigaste grönsak, men här gör den sig fint faktiskt.


Stekt ris med grönsaker

4-6 portioner

3 dl basmatiris
1-2 morötter (2 dl hackade)
100 g haricot verts (2 dl hackade)
1 dl hackad fänkål*
2 dl hackad purjolök*
12 gröna oliver
2 msk olivolja
5-6 dl vatten
½ tsk salt
2 dl hackad färsk persilja

Skala morötterna och hacka grönsaker samt oliver i ganska små bitar. Värm en matsked olivolja i en gryta och stek riset på medelvärme i 5 minuter under omrörning. Tillsätt vatten och salt och koka i 8-12 minuter (överkoka inte). Häll av överflödigt vatten och ställ åt sidan.

Värm upp 1 matsked olivolja i en stekpanna eller traktörpanna, tillsätt grönsakerna utom persiljan och stek och rör i 5 minuter.

Rör ner det kokta riset och blanda ihop. Låt allt bli varmt. Strö över persiljan och rör runt. Servera.

Gör low-FODMAP: Fänkål är gulmarkerat, 48 gram per tillfälle är grönt. Använd bara det gröna på purjolöken.

Kommentarer

Populära inlägg