Thaifärs med risnudlar
I originalreceptet är det blandfärs, men jag använde nötfärs. Det går säkert utmärkt att använda quornfärs också.
Till thaifärsen gjorde jag en snabb sallad med asiatiska smaker på en bit rödkål jag hade hemma.
Thaifärs med risnudlar
4 portionerIngredienser
4 portioner risnudlar
500 g nöt-, bland- eller quornfärs
den gröna delen av en purjolök, finstrimlad
rapsolja att steka i
1 tsk sesamolja
2 msk socker
1 dl japansk soja
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk maizena blandad med 1 msk vatten
1 lime - halva till färsen, halva till dekoration
Gör så här
Koka upp en stor gryta med lättsaltat vatten. (Gör rödkålssalladen enligt nedan så hinner den stå och dra till sig av dressingen.) Strimla purjolöken (bara den gröna delen för lågFODMAP). Skär upp lime på längden. Ena halvan skär du till fyra klyftor. Den andra halvan ska du använda till smaksättning. Rör ut maizena i vatten och blanda med sesamolja, socker, soja, och vinäger.
Hetta upp en wok och häll i olja. Stek och rör köttfärsen tills den är smulig. Häll i purjolöken.
Koka risnudlarna enligt anvisningarna på paketet. Det brukar bara ta 2-3 minuter. Överkoka dem inte. Häll sojablandningen över köttfärsen och rör om. Smaka av. Lagom sött, salt, syrligt? Pressa lite lime över och smaka av igen.
Lyft i nudlarna direkt från kokvattnet ner i wokgrytan och rör om. Dekorera med limeklyftorna och servera.
Rödkålssallad
4 portioner
400 g finstrimlad rödkål
4 msk japansk soja
saften av 1 lime
1 tsk lönnsirap
1 tsk rostade sesamfrön
tunna strimlor av det gröna på purjon i receptet ovan, eller det gröna från 1-2 salladslökar
en nypa chiliflakes
Strimla rödkålen. Blanda soja, lime och lönnsirap och häll över rödkålen. Rör om och låt stå ca 10 minuter.
Tillsätt purjolök och chiliflakes och rör om. Strö över sesamfrön. Klart!
Kommentarer
Skicka en kommentar