Saffransris med berberisbär

Foto: Anders Hansson

När maken och jag pluggade i Göteborg en gång för längesedan var plånboken tunn och vi hittade billig mat i småbutikerna runt Linnéstaden. I en affär kunde man köpa stora säckar med ris och det pressade ner priset ordentligt. När vi köpte vår första säck fick vi dessutom veta av butiksinnehavaren hur man skulle koka ris - och sen dess äter vi inte Uncle Ben's parboiled ris längre. (Fast yngsta dottern älskar parboiled förstås.)

Däremot har vi provat att koka ris på olika sätt och växlar mellan råris, vildris, jasminris och basmatiris. Och vi har testat oss igenom olika tillagningsmetoder. En favorit är det persiska örtriset, en annan det här saffransriset. Smakbrytningen mellan saffranet och de syrliga berberisbären är väldigt god och tillsammans med grillad kyckling eller en bit gott kött behövs ingen sås. Riset bär smaken. En sallad med granatäppelkärnor blir pricken över i.

Berberisbär säljs torkade på påse och det finns säkert fler användningsområden. Har du något favoritrecept får du väldigt gärna tipsa mig i en kommentar nedan.

Persiskt ris med saffran och berberisbär

4 portioner

3 dl basmatiris
6 dl vatten
½-1 tsk salt efter smak
½ påse saffran
1 tsk+1 msk hett vatten
½ dl torkade berberisbär
½-1 tsk flytande honung
neutral matolja eller smör

Skölj riset tills sköljvattnet inte längre är grumligt. Koka upp tillsammans med vattnet utan lock, salta, sänk värmen, lägg på locket och  koka på mycket låg värme i ca 20 minuter.
 Blanda saffran med hett vatten i en liten skål och låt dra några minuter. Låt berberisbären dra i någon tesked varmt vatten (varför inte av saffransvattnet?) någon minut.

När riset kokat klart, ta ungefär 1 dl av det kokta riset och blanda med saffransvattnet. Lägg upp det kokta riset på ett uppläggningsfat, och lägg det saffranskryddade riset ovanpå.

Värm matolja eller smör i en stekpanna och fräs berberisbären helt kort. Häll över honung, fräs under omrörning men se till att honungen inte bränns vid. Häll bären ovanpå saffransriset. Servera genast.

Mina kommentarer: Det finns många varianter på det här receptet på nätet. Jag har gjort rätten flera gånger och tycker att detta blir gott. Första gången hällde jag socker i berberisbären - och smack karamelliserade det och blev som hård knäck...


Kommentarer

Populära inlägg