Rotfruktsgratäng med gruyère och timjan
Jag halverade mängderna och tyckte att den blev för blöt. Auberginen och zucchinin släpper vätska så man behöver inte så mycket grädde som i tex en potatisgratäng.
Gruyère äter jag mest som den är, rakt upp och ner, och jag inser varför. Den smälter inte så bra. Osten blir grynig. Om du inte vill ha just gruyèresmaken tänker jag därför att man kanske ska välja en ost som smälter och blir sådär härligt krämigt seg istället.
½ dl timjan... nja så mycket använde jag inte av den vanliga torkade timjan jag har på burk. Snarare 1 tsk. Tror att de pratar om sån där plattbladig färsk timjan man köper i affären.
I bakgrunden ser ni den lilla formen med mjölkfri gratäng. Där använder jag havregrädde och en veganost från Astrid och aporna. Den blev nästan bättre i konsistensen. Men båda blev goda.
Rotfruktsgratäng med gruyère och timjan
8 portionermatfett till formen
1 stor sötpotatis*
2 mellanstora potatisar
1 stor zucchini
1 stor aubergine
1 gul lök*
5 dl matlagningsgrädde*
3 msk dijonsenap
salt och peppar
½ dl repad timjan
5 dl riven gruyère
Sätt ugnen på 175 grader C. Skär alla grönsaker i 3 mm tjocka skivor och varva dem omlott i en stor smord ugnsfast form. Blanda grädde med dijonsenap, kryddor och 1 dl av osten. Ringla grädden över grönsakerna. Strö över resten av osten.
Grädda gratängen i ugnen i cirka 45 minuter tills grönsakerna är mjuka. Håll koll under tiden och lägg över folie eller bakplåtspapper om du märker att osten blir lite för mörk.
Gör mjölkfri/vegan: Ersätt grädden med havregrädde och osten med veganost.
*Gör low-FODMAP: Ersätt löken antingen med lökolja eller det gröna på salladslök. Använd laktosfri grädde. Sötpotatis är gulmarkerad, max 110 g per tillfälle.
Kommentarer
Skicka en kommentar