Biffmacka med helstekt färskpotatis, gratinerad svamp och rödbetssallad

En av gästerna konstaterade att mina biffmackor såg snyggare ut än den på bilden i boken :) Foto: Anders Hansson 

TV sänder just nu Jamie Olivers serie "30 Minute Meals". Han visar på hur man med planering och rätt arbetsordning kan få ihop bra mat på en halvtimme. När jag såg avsnittet med den här biffmackan blev jag såå sugen på att prova. Det såg så fantastiskt gott ut! I programseriens kölvatten kom kokboken, och den finns översatt till svenska. Då heter den "Middag på 30 minuter". Jag har lagat ett måltidsförslag ur den tidigare som du kan läsa om här på bloggen.

Så var det helg och vi skulle ha gäster. Jag fick en vild idé om att placera gästerna i köket med lite snacks och nåt gott att dricka och så skulle jag svänga ihop en trerätters på 30-minuter. Så var planen. Gästerna var genast med på noterna och ställde sina klockor. Jag plockade fram alla tillbehör och mockajänger. Jag var redo!

Jag slet i köksvärmen och jag försökte verkligen följa instruktionerna. Gästerna stöttade med glada tillrop, en och annan hjälpande hand och ständig påfyllning av mitt glas. Men nej, 30 minuter gick det inte på. Det tog 55! *skrattar*. Var gick det fel? Här är min analys:
  1. Jag lagade till 4 vuxna och 4 barn. Jag tog alltså receptet gånger 1.5 i mängder.
  2. Rumpstek stod inte att finna i butiken. (Finns ens den styckningsdetaljen? Mina twittervänner föreslog flankstek. Fanns inte heller.) Istället hade jag flera tunna skivor rostbiff. Det tog längre tid att steka än två större bitar rumpstek.
  3. Den enda ciabatta jag hittade i butiken skulle in i ugnen. Det skulle jag gjort innan jag satte igång. Nu krockade det med svamparnas ugnstid och fördröjde slutresultatet.
  4. Alla som hävdar att potatis kokar klart på 15 minuter ljuger. 
  5. Jag har fel sorts potatisstöt. Jag har en sån här och han pratar om en sån här. Det blir inte samma resultat då.Vi började fäppla med andra redskap och potatisarna for omkring i köket. Tidsödande.
  6. Jag hade så rackarns trevligt tillsammans med mina gäster att jag tappade fokus ibland.



Portabellon fungerar säkert också som tillbehör i andra sammanhang. Foto: Anders Hansson



Biffmacka med helstekt färskpotatis, gratinerad svamp och rödbetssallad
4 portioner

Potatis
500 g små färskpotatisar (alt små delikatesspotatis)
6 vitlöksklyftor
några kvistar rosmarin
½ citron

Svamp
4 stora platta portabellosvampar (ca 250 g totalt)
2 vitlöksklyftor
½ färsk röd chili
2 kvistar färsk slätbladig persilja
½ citron
70 g lagrad cheddarost

Rödbetssallad
250 g kokade vakuumförpackade rödbetor
balsamvinäger
½ citron
en knippa färsk slätbladig persilja

Biffmacka
2 x 300 g rumpstek av högsta kvalitet
2 kvistar färsk timjan
1 stort ciabattabröd
en liten handfull paprikor på burk (rostade, i olja)
några kvistar färsk slätbladig persilja
pepparrotssås, till servering
en stor näve tvättade ruccolablad, till servering

Smaksättare
olivolja
extra virgin olivolja
havssalt & svartpeppar

Komma igång. Ta fram alla ingredienser och all utrustning. Sätt en grillpanna på medelstark värme ochen stor stekpanna på hög värme. Fyll och sätt på vattenkokaren. Sätt i den grova rivjärnsinsatsen i matberedaren.

Potatis. Skär alla större potatisar i två delar och lägg sedan all potatis i den stora tomma stekpannan med en rejäl nypa salt. Tryck snabbt till 6 oskalade vitlöksklyftor med handen och tillsätt till stekpannan. Häll i kokande vatten så att det täcker potatisen. Låt koka 12-15 minuter, eller tills potatisen är mjuk.

Svamp. Putsa foten på svamparna och lägg dem dem med undersidan uppåt i en liten ugnsfast form där de precis får plats. Pressa en halv oskalad vitlöksklyfta öever var och en av svamparna. Finhacka ½ röd chili och några persiljekvistar och fördela ovanpå svamparna. Riv det yttersta gula skalet, zesten, av en ½ citron och lägg över svamparna. Ringla över lite olivolja, salta och peppra. Skär cheddarosten i 4 bitar och lägg en bit på varje svamp. Ställ åt sidan.

Rödbetssallad. Riv rödbetorna i matberedaren. Ta bort skålen från matberedaren och ta ur rivjärnsinsatsen. Häll i ett par skvättar balsamvinäger och lite extra virgin olivolja. Pressa i saften från en halv citron. Finhacka en knippa persilja och tillsätt det mesta av den. rör om så att rödbetorna blandar sig med dressingen och häll sedan över i en fin skål. Strö över resten av persiljan. Ringla över olivolja och ställ fram på bordet.

Svamp. Grilla högst upp i ugnen 9-10 minuter, eller tills de fått vacker färg.

Biffmacka. Lägg biffarna på en skärbräda, strö över salt och peppar och timjan och ringla över lite olivolja. Gnugga in smakerna i köttet.Vänd och gör likadant på andra sidan. Banka på köttbitarna ett par gånger med handflatan för att platta till dem och lägg dem sedan i den glödheta grillpannan. 1-2 minuter på varje sida för ett rosa kött, längre om du vill ha genomstekt. 

Potatis. Kolla att potatisarna är genomkokta och häll av vattnet i ett durkslag. Ställ tillbaka stekpannan på hög värme och häll i en rejäl skvätt olivolja. Häll tillbaka potatis och vitlök i pannan. Använd en potatisstöt för att försiktigt spräcka skalen - men mosa inte potatisen. Tillsätt några kvistar rosmarin och en nypa salt. Skaka om var och varannan minut tills de är gyllenbruna och knapriga.

Biffmacka. Lägg ciabattan längst ner i ugnen. Finhacka paprikorna på en stor ren skärbräda. Flytta biffarna till skärbrädan och ringla över olivolja. Finhacka några persiljeblad och blanda dem med paprikorna och köttsaften från biffarna. Skrapa paprikablandningen åt ena änden av skärbrädan. Skiva biffarna i tunna skivor lite på snedden. 

Svamp. Ta ut svampen ur ugnen och stäng av grillen. Ställ svampen på bordet.

Biffmacka. Ta ut ciabattan ur ugnen och klyv den med en brödkniv på längden. Ringla över olivolja. Bre på så mycket pepparrotssås som du vill ha på underdelen och lägg på ruccola. Lägg köttet ovanpå. Blanda och skrapa upp paprikorna och köttsaften från skärbrädan och lägg över köttet. Sug upp ev kvarvarande köttsaft och paprikablandning med brödlocket och lägg på det på mackan. Ställ fram mackan på en skärbräda tillsammans med en kniv på bordet.

Potatis. Häll upp potatisen på ett fat och lägg en halv citron i ena änden för att pressa över. Ställ fram på bordet.






Kommentarer

  1. supertack för en jättetrevlig blogg! Hittade hit idag och kommer komma hit fler gånger. :)

    SvaraRadera
  2. Hi hi... Jag skulle ha blivit stressad och sur, men du tycks ha haft kul!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg