Crème Ninon
Jag förknippar fest och champagne - eller mousserande vin - med varandra. Vad är då festligare än en soppa till förrätt som faktiskt serveras med just det? Och inte bara till soppan, utan i soppan!
Om det stavas Crème Ninon (efter en 1600-talsskönhet i Paris) eller Crème Nignon (efter en legendarisk kösmästare) vet jag inte. Ingredienserna varierar också något, men här gjorde jag en variant som innehåller blekselleri. Det ger soppan mer karaktär.
Servera soppan med en klick lättvispad grädde och häll sedan en skvätt mousserande vin i precis när soppan ska ätas.
Crème Ninon
4 portioner
1 dl finhackade schalottenlökar
2 msk smör
1 hackad selleristjälk
3 dl kraftig hönsbuljong
3 dl grädde
3 dl fina gröna ärtor (petit pois)
lite pressad citron
salt
nymald vitpeppar
någon matsked torr sherry
en skvätt mousserande vin vid serveringen
Fräs lök och selleri i smör så att det mjuknar. Löken får inte brännas! Tillsätt sen buljongen och 2 dl ovispad grädde. Låt sjuda i cirka 10 min. Låt ärtorna gå med i soppan och koka upp - inte mer. De blir snabbt gråtråkiga annars.
Mixa soppan så att den blir slät och jämn. Ärtskalen kan vara lite motsträviga här, så kör en stund. Smaka av med nypressad citron, salt, peppar och lite torr sherry.
Vispa upp den sista decilitern grädde helt lätt och vänd ner den i soppan precis före servering. Vid sittande bord häller du sedan en lite skvätt mousserande vin i soppan.
Festligt och gott!
Oj, vad spännande, jag har hört talas om den här soppan men hade uppenbarligen inte en aning om vad den innehöll - men nu vet jag, tack vare dig ;) Vilken härlig bild!
SvaraRaderaDen lättvispade grädden var lite för lättvispad och flöt ut, men men... Gott var det i alla fall :)
SvaraRaderaSpännande! Det skulle jag vilja testa.
SvaraRaderaTyckte dina kommentarer var bra. Skriv en bloggpost om ditt bloggande så att jag kan länka till den.
SvaraRaderaVilken festsoppa!
SvaraRadera