Stekta pilgrimsmusslor med puylinssallad


Pilgrimsmusslor är en delikatess. Låt inte det skyhöga kilopriset på färska pilgrimsmusslor avskräcka dig, de väger inte så mycket per styck och du behöver inte mer än 2-3 musslor per person. Jag betalade 15 kr/st ungefär. Detta är ett väldigt gott och matigt sätt att servera dem på. Och det är vår vän Jamie Oliver som står bakom receptet med de utsökta smakerna. Receptet är hämtat ur boken Den nakna kocken.

Stekta pilgrimsmusslor med puylinssallad
4 portionerKursiv
12 tunna skivor bacon eller pancetta
2 msk olivolja
8 färska salviablad per person
12 pilgrimsmusslor
salt och nymalen svartpeppar
saften av 1 citron
8 rågade matskedar kokta puylinser
4 rejäla nävar blandade sallatsblad
olivolja och citron som dressing till salladen

Koka linserna. (Jamie hänvisar till ett ganska avancerat recept där han kokar dem långsamt i ugn med bacon, buljong, rosmarin och vitlök. Du kan koka dem som det står på förpackningen.) Stek bacon eller pancetta i en liten skvätt olivolja och när den är nästan klar tillsätter man salviabladen. De blir knapriga ungefär samtidigt. Låt rinna av på hushållspapper.

Ställ tillbaka stekpannan på värmen och värm linserna lite snabbt.

Lägg upp sallatsbladen på tallrikar och häll över dressing av olivolja och citron. Häll över linserna och sedan knaprigt bacon och salviablad.

Ställ tillbaka stekpannan ytterligare en gång och när den är mycket het droppar du i lite olivolja och steker saltade och pepprade pilgrimsmusslorna . Det tar ungefär en minut per sida, skinnet blir lite knaprigt och gyllenbrunt. När man har stekt pilgrimsmusslorna på båda sidor droppar man lite citronsaft över och rör om - det gör att ytan karamelliseras ännu lite mer. Ta upp dem och lägg dem på salladen.

Dra lite flingsalt över hela härligheten och servera. Ska ätas medsamma.

Mina kommentarer: Jag har ändrat något från originalreceptet för att logistiken ska fungera bättre. Puylinser finns i olika förpackningar. Jag använde dessa och började med att fräsa vitlök och lite färsk rosmarin i lite olja, fräste helt kort linserna och på med vatten och buljong. Lät koka ca 30 minuter. De blev jättegoda!

Överstek absolut inte pilgrimsmusslorna - de ska vara mjuka snudd på råa i mitten. Sega pilgrimsmusslor gör ingen mänska glad! Smakkombinationen är underbar och salladen är mycket matig.

Uppdatering 140101: Vi åt denna sallad som förrätt på nyårsafton 2013, och till det hade jag kokat linserna enligt Jamie Olivers recept i boken. De blev kanongoda. Så jag lägger till det här för dig som vill prova. Puylinser kan vara svåra att få fatt i. Jag använde belugalinser som är små och svarta och finns i Risentas sortiment.

Puylinser bräserade med rosmarin och vitlök

6 portioner

50 g pancetta eller bacon
350 g puylinser (eller belugalinser)
1 msk olivolja
3 rågade msk hackad färsk timjan
1 rödlök eller 2 schalottenlökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
8½ dl kycklingbuljong
2 msk extra fin jungfruolivolja
½ msk rödvinsvinäger
salt och nymalen svartpeppar

Skär pancetta eller bacon i tändsticksstora bitar. Skölj linserna hastigt. Hetta upp 1 msk olivolja i en tjockbottnad kastrull och lägg i pancettan.  Fräs tills det fått lite färg och tillsätt sedan lök, lök och rosmarin. Fräs ytterligare 2 minuter. Lägg sedan i linserna och fräs en minut till. Häll på buljongen, lägg på lock, låt koka upp och sedan sjuda i ugnen i 160 grader C, eller tills linserna är mjuka. Rör om då och då. Vid det laget har det mesta av buljongen kokat in. Tillsätt jungfruoljan och ½ msk rödvinsvinäger och smaka av med salt och peppar. Servera varmt.

Serveras till stekt fågel eller grillat viltkött. Eller används till salladen ovan :)

Så här såg det ut på nyår. (Mobilbild)

Kommentarer

  1. Oj så gott! Skaldjuren i bakgrunden också!

    SvaraRadera
  2. Fantastiskt! Vad fin din sida är, och vad hungrig jag blir fast jag egentligen är mätt. :-)

    SvaraRadera
  3. Remsan, ja vi hade bröllopsdag och fast vi lyxade till det med sån underbar mat kostade det bara hälften av vad ett restaurangbesök hade kostat :)

    Tina, tack snälla, vad roligt att du hittade hit! Välkommen tillbaka!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg