Kryddsaltade räkor och asiatisk gurksallad

Vi blev sugna på lite asiatiska smaker och rotade fram lite smått och gott. Resultatet blev en salig blandning och öh, ja en inte helt genomtänkt meny. Men gott blev det och här är två av recepten.
Gurksalladen är hämtad ur Stora Asiatiska kokboken, och räkorna ur Klassisk kinesisk kokbok av Yan-kit So (fast min är från 1991).

Gurksallad med jordnötter och chili
4-6 portioner

3 små gurkor
40 ml vit vinäger
2 tsk strösocker
20-40 ml chilisås
½ röd lök, hackad
1 1/4 dl färska korianderblad (15 g)
2½ dl osaltade rostade jordnötter, hackade (160 g)
40 ml friterad vitlök
½ tsk hackad chili
40 ml fisksås

Skala gurkorna och dela dem på längden. Ta ur fröna med en sked och skär gurkorna i tunna skivor.

Blanda vinäger och socker i en liten bunke och rör om tills sockret löst upp sig. Häll över i en större bunke och rör ihop blandningen med gurka, chilisås, lök och koriander. Marinera i 45 minuter.

Lägg i jordnötter, vitlök, chili och fisksås. Blanda försiktigt och servera omedelbart.

Mina kommentarer: Vi har använt vanlig vitlök. Ger förmodligen en lite annan smak, men det kan vi leva med. Koriander smakar tvål, så den ingrediensen byts raskt ut mot slätbladig persilja i vårt hushåll.Kryddsaltade stora räkor
För 6 personer tillsammans med 3 andra rätter

450 g stora räkor, färska eller djupfrysta, med skal men utan huvud
2 msk salt
1 tsk Fem kryddor
1 tsk rostad mald Sichuanpeppar
1 tsk mald svartpeppar
jordnöts- eller majsolja för fritering

Om räkorna är frysta måste de tinas ordentligt. Skölj räkorna och ta bort "benen" och den svarta strängen.

Gör kryddsaltet: Hetta upp en wok över medelvärme tills den är het men ännu inte börjat ryka. Lägg i saltet och rör om hela tiden tills saltet efter ca 4 min blivit upphettat och lite grått i färgen. Flytta över det till en liten skål och blanda i Fem kryddor, Sichuanpeppar och svartpeppar. Blanda om ordentligt.

Fyll en wok eller frityrgryta till hälften med olja. Hetta upp till 180 grader eller tills en bit icke dagsfärskt vitt bröd blir brunt på 60 sek. Lägg i räkorna och fritera i 30-45 sekunder eller tills de rullat ihop sig och blivit röda, vilket visar att de är färdiga. (I Sverige säljs räkorna ofta kokta och behöver alltså bara bli varma, annars blir de sega.) Ta upp dem med hålslev och låt rinna av.

Häll av oljan för annat bruk. Skölj och torka av woken.

Hetta upp woken igen. Lägg i 1 msk av kryddsaltet och lägg tillbaka räkorna. Sänk till medlevärme och rör om, vänd och blanda i ca 30 sek så att kryddsaltet tränger in i räkorna. Lägg upp dem på ett varmt serveringsfat. Lägg resten av kryddsaltet i en liten skål så att man kan doppa räkorna i det vid bordet.

När kineserna ska äta de här räkorna plockar de upp dem med ätpinnar, skalar dem med tänderna och avnjuter den kryddiga och fina smaken. Om den metoden verkar omöjlig, så skala med fingrarna.

Mina kommentarer: Jag har alltid använt kokta räkor och aldrig friterat dem utan bara wokat dem helt kort i lite olja så att de blivit genomvarma. Sen på med kryddblandningen. Väldigt saltigt gott! Det viktiga är att vara snabb! Ligger de för länge på värmen blir de sega och tråkiga i konsistensen. Och det fungerar med vanliga räkor också - vrid av huvudet och ta av benen och woka på.

Kommentarer

Populära inlägg