Lavendelsockerkaka

Så stod jag där med en massa äggvitor igen sedan vi ätit carbonara... Vad ska man göra med dem? Jovisst, maränger och silverkaka. Frysa in går ju också an. Men jag sökte nåt nytt, nåt spännande. Så surfade jag in på Mia Öhrns blogg och där, där fanns det en lavendelsockerkaka som jag fastnade för. Och vet ni? Den bakas på... tadaaa! Äggvita!

Sagt och gjort, medan kycklingen låg på grillen snodde jag ihop den här och den avnjöts på altanen tillsammans med en kopp kaffe. Det var strykande åtgång. Alla i familjen tyckte den var jättegod. Saftig och läcker, nästan smälter i munnen, och ovansidan är nästan knaprigt karamelliserad. Kan tänka mig att det funkar fint med färska jordgubbar och grädde till... eller hallon och blåbär. Men den är god att äta precis som den är.

Lavendelsockerkaka

Lavendelsockerlag
1 dl strösocker
3/4 dl vatten
2-3 msk torkade lavendelblommor

Sockerkaka
150 g smör
2 dl strösocker
2½ dl (150 g) vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1½ dl vispgrädde
4 äggvitor
smör och ströbröd till formen
ev färsk lavendel till dekor

Blanda alla ingredienser till lavendelsockerlagen i en liten kastrull. Koka upp och låt sjuda sakta i 3-4 minuter. Låt svalna i minst 30 minuter och sila sedan av lavendeln.

Fortsätt med sockerkakan. Smörj och bröa en springform, ca 22 cm i diameter. Smält smöret och rör ner sockret och lavendelsockerlagen. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner i smeten tillsammans med äggvitor och grädde. Äggvitorna behöver inte vispas. Ibland blir smeten oaptitligt grön av lavendeln, men det är ingen fara utan försvinner när kakan gräddas. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 45 minuter. Låt svalna och lossa kakan ur formen. Garnera gärna med färsk lavendel.

Kommentarer

  1. Hej Maria,
    Du är dagens hjälte, jag har börjat göra lavendelsockerka men det urklippet jag sparat finns inte smöret med, bara att det ska smältas.
    Nu måste jag fortsätta.....
    Agneta

    SvaraRadera
  2. Ninna - matochbakanalfabet7 augusti 2010 kl. 19:50

    Smeten smakar himmelskt! Det bådar gott. Fast är den inte liiiiite rinnig? Hmmm...
    Jag stängde av varmluftsfläkten i ugnen. Undrar om det var smart? fortsättning följer om ca 43 minuter.

    SvaraRadera
  3. Ninna med matochbaksvårigheter7 augusti 2010 kl. 20:34

    Jodå, den blev väldigt vacker. Med den där karamelliga ytan du skriver om Maria. Den ska serveras i morgon tillsammans med en modifierad svartvinbärskaka som denna gång fick baka lite längre och fått fler svarta vinbär och mindre nejlikor i sig.

    Särskilt bra att du anger mjölmängden i gram. Mäter man i dl kan det bli väääldigt mycket mjöl.

    SvaraRadera
  4. Jag glömde ju: den är riktigt, riktigt god. Jag ser fram emot att pröva tillsammans med kall grädde och färska bär. Till exempel. Jag har dock utan problem kunnat äta alltihop av den du hade med dig hit utan något annat till än kaffe/te. Det syntes på vågen i morse!

    SvaraRadera
  5. Det går förträffligt att byta lavendel mot motsvarande mängd hackade blad från en rosengeranium. Eller Dr Westerlunds pelargon som den också kallas.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg