Timatim - Etiopisk tomatsallad

 


Vi hade tre tomatplantor i trädgården i år och vi har mumsat tomater varenda dag fram till nu. På bilden är det faktiskt köpta tomater - det var länge sedan. Vi har en favoritsallad med tomat, granatäpple och rödlök signerad Ottolenghi som vi gör med jämna mellanrum. Själv hade jag aldrig kommit på den smakkombinationen och jodå, familjemedlemmar har setts ätandes enbart sallad med sked när måltiden i övrigt är avslutad...

Det här receptet är en utmanare! Det är hämtat från Zeinas Green Kitchen och har alltså potential att bli en ny favorit. Här kryddar du med berberekrydda, en kryddblandning från Etiopien som jag mest förknippar med injera. Ja, man kryddar alltså köttfärsen med berbere och äter det med brödet injera. Tidigare har det varit lite knixigt att få fatt i kryddan, men nu finns det i Santa Marias sortiment.

I receptet står det att man ska ha fyra röda jalapenos. Jag hittade bara gröna färska jalapenos och använde en halv... Nästa gång är jag kanske modigare och tar mer. Hittar du inte färsk jalapeno så testa med vanlig chilifrukt eller chiliflakes.

Timatim

4 portioner

4 tomater
1 rödlök
ca 4 röda jalapenos

Dressing
saften från ½ citron
3 msk vitvinsvinäger
3 msk olivolja
1½ tsk berberekrydda
½ tsk salt

Gör så här
Blanda alla ingredienserna till dressingen i en skål. 

Skär tomat, lök och jalapeno i små tärningar. Lägg alltsammans i en serveringsskål. Häll dressingen över och blanda runt. Låt stå ca 30 minuter före servering. 

Kommentarer

Populära inlägg